Білорусь: 50% кукурудзи вирощується з українського насіння

14 серпня 2018, 10:47 2599

Білорусь половину площ під кукурудзою засіює насінням української компанії «Селекта».

Про це AgroPortal.ua розповів генеральний директор ТОВ НВКФ «Селекта» Володимир Москаленко.

«Селекція у сусідів поки що слабка, у зародковому стані. А у нас — глибока традиція», — констатував він.

На щорічний День поля «Селекти» у Синельниково на Дніпропетровщині приїхали і давні партнери компанії з Туркменистану. Вони теж стабільно купують українську кукурудзу для вирощування на зрошенні. Минулого року закупили 50 тонн. Дуже задоволені якістю, а ціна — вшестеро дешевша за продукцію західних фірм.

Гендиректор розповідає, що на підході контракт з угорськими колегами —  вони хочуть купити один із гібридів «Селекти».

«Заробляти на інтелектуальній власності приємно, — відмічає Москаленко. — Ми таким чином по-своєму заходимо в Європу».

Товариство «Селекта» з 1996 року спеціалізується виключно на селекції кукурудзи та первинному насінництві. Починали без великого капіталу. Але поступово досягли стабільності. Мають до 100 патентів.

Вирізняються не лише традиційною селекційною школою, але й гнучкістю. Компанія має власний завод, організувала мережу представників у 14 різних областях України та налагодила систему продажів. Має повний цикл переробки насіння і відвантаження готової продукції. «Завдяки такому комплексному підходу, — говорить Володимир Москаленко, — є можливість утримувати невисокі ціни. Це  наша перевага».

Основний покупець насіння «Селекти» — вдумливий господар, який вміло рахує власні кошти і сам безпосередньо бачить на полях результат.

«Переважно, це середні і малі фермерські господарства, які придбають від 100 до 400-700, іноді до тисячі посівних одиниць, — розповідає Москаленко. — Часто звертаються дрібні фермери, у кого немає власних сушарок. Беруть ранні гібриди, які збирають з поля із вологістю 14%». 

Зараз у держреєстрі — понад 20 гібридів кукурудзи «Селекти», ще 12 — у виробництві. Є гібриди із ФАО від 200 до 320. На думку Володимира Москаленка, цього достатньо, щоби накрити всю територію України.

«Через екстремальні кліматичні зміни у нашому регіоні стає неможливим  масове насінництво. Можна тільки займатися селекцією і первинним насінництвом. Тому насінництво по першому поколінню будемо переносити в інші регіони, північніше», — відзначив він.

Кукурудза від «Селекти» минулого року, приміром, у Чернігівській області давала урожайність на круг по 128 ц/га. Гарних врожаїв очікують і цьогоріч, особливо, в Ічнянському районі.


Ірина Садова, AgroPortal.ua