Аграрії зменшують посіви ріпаку через високу технологічність культури

28 вересня 2021, 12:29 2553

Сільгоспвиробники цьогоріч під ріпак відводять незначні площі, оскільки це культура високих технологій та потребує значної кількості обробок інсектицидами, фунгіцидами. Фермери, які працюють за технологією no-till, намагаються мінімізувати застосування ЗЗР.

Про це AgroPortal.ua розповів директор ТОВ «Союз-Спецтехніка» (Дніпропетровська обл.) Едуард Романьков.

Він додає, що торік його господарство по ріпаку отримало 2,7 т/га, цього року посів культури в господарстві завершили 25 серпня, і це нормальні терміни для даного регіону. Посіяли майже 150 га озимого ріпаку.

N. B. На півночі вже посіяли, південь чекає дощів: як триває посівна ріпаку

У херсонському господарстві «Славич-А» площі під ріпаком розширювати не планують, під культуру виділили близько 270 га, використовують пізні гібриди DSV.

«Важко було підготувати землю під посів, оскільки було дуже мало вологи. Оптимальні терміни для нашого регіону — 10-20 вересня, але траплялося, що сіяли і в середині жовтня. Теплі умови півдня дозволяли отримувати сходи навіть за пізньої сівби», — розповідає заступник директора ТОВ «Славич-А» Олег Алєксєєв.

За словами трейдера компанії «Альфеус Партнерс» Катерини Кінсел, минулого року відчувалася нестача органічного ріпаку: «Були несприятливі погодні умови, зокрема, пізні заморозки пошкодили сходи, тому врожай був низький. Цього року ті господарства, з якими ми співпрацюємо, відмовилися від ріпаку, обравши інші культури».


Валентина Оврас, AgroPortal.ua