Буде несолодко: Україну чекає історичний мінімум з виробництва цукру

27 червня 2019, 07:41 11356

Кілька років поспіль на світовому ринку цукру спостерігається профіцит, що негативно позначається на стані виробництва цукру в Україні. Ціни знизилися за межу беззбитковості виробництва, тому цього року навіть найбільші гравці цукрового ринку зменшили площі під цукровим буряком, а експерти прогнозують, що в цьому сезоні Україну чекає скорочення виробництва цукру, яке може стати чи не найбільшим за останні 28 років.

Виробники рахують збитки

В кінці 2018 року через перевиробництво світова ціна на цукор була на найнижчому рівні за останні 10 років. Порівняно з 2017 роком вона знизилась на 27% і склала 277 €/т.

Середнє значення Індексу цін на цукор ФАО в травні склало 176 пунктів, що на 3,2% нижче квітневого рівня. Основним фактором зниження цін порівняно з минулим місяцем були прогнози зростання виробництва цукру в Індії, яка є найбільшим світовим виробником цукру, повідомили в ФАО. Крім того, зниження світових цін на енергоносії зробило негативний вплив на світові ціни на цукор, оскільки виробники перемкнулися на перероблення цукрової тростини на цукор замість етанолу.

Тим часом світові та українські виробники цукру фіксують збитки протягом тривалого періоду. Нещодавно другий за величиною виробник цукру Німеччини Nordzucker оголосив про збитки через падіння цін у цукровій галузі. Nordzucker опублікував збиток за фінансовий рік, що завершився в кінці лютого, в розмірі €36 млн. Торік в Nordzucker оборот впав на 18% — до €1,35 млрд, а виробництво цукру скоротилося з 2,7 млн т до 2,4 млн. В компанії відмічають, що очікують операційних збитків і в поточному фінансовому році.

У квітні про збитки у €99 млн прозвітував другий виробник цукру Франції — Crystal Union. Не надто відрізняється ситуація і у лідера французького цукровиробництва, компанії Tereos. У звіті, опублікованому 12 червня, йдеться про 10-кратне збільшення чистих збитків у 2018/2019 МР — з 23 млн до 242 млн євро.

Український агропромхолдинг «Астарта-Київ» на Варшавській фондовій біржі теж повідомив, що за підсумками першого кварталу 2019 року отримав чистий збиток €4,43 млн в порівнянні з чистим прибутком €3,7 млн в першому кварталі минулого року, пов’язуючи погіршення фінансових показників з несприятливою кон’юнктурою на ринку цукру і зростанням фінансових витрат.

Заступник голови правління НАЦУ «Укрцукор» Руслана Бутило відмічає, що великий вплив на зменшення в Україні виробництва цукру та скорочення посівних площ має насамперед профіцит світового ринку, і додає, що в найближчому сезоні очікується скорочення виробництва, яке може стати чи не найбільшим за останні 28 років.

«Перш за все, це світовий та внутрішній профіцит. Також не слід забувати про загальну світову тенденцію до скорочення споживання цукру, яка уже чітко прослідковується і в Україні. Окрім того, на скорочення виробництва впливає ситуація з використанням цукрозамінників, які є хімічними продуктами. Окрім шкоди для здоров’я споживачів, вони ще й зумовлюють зменшення виробництва цукру, адже замінники набагато дешевші при використанні в харчопромі, ніж цукор», — зазначає Руслана Бутило.

Цукрових буряків менше на 52,8 тис. га

За інформацією Міністерства аграрної політики та продовольства, у 2019 році цукрові буряки посіяні на площі 221,9 тис. га, що на 52,8 тис. га менше в порівнянні з попереднім роком (у 2018 році — 274,7 тис. га).

Найбільші площі посівів цукрових буряків у Вінницькій області — 44,9 тис. га, Хмельницькій — 27,2 тис. га, Полтавській — 26,9 тис. га та Тернопільській — 23,5 тис. га.

«За попередніми розрахунками, середня врожайність цукрових буряків прогнозується на рівні 480 ц/га, при цьому валове виробництво цукрових буряків очікується в межах 10,7 млн тонн, що забезпечить внутрішню потребу ринку буряковим цукром власного виробництва. За останні роки в Україні виробництво цукру перебуває в межах 2 млн т, в той час рівень внутрішнього споживання оцінюється у 1,3 млн т та має стійку тенденцію до поступового зменшення», — зазначає заступник директора департаменту аграрної політики та сільського господарства Мінагропроду Леонід Сухомлин.

За його словами, скорочення площ посіву цукрових буряків зумовлене великими перехідними залишками нереалізованого цукру.

Руслана Бутило розповідає, що з огляду на негоду в травні, чимало посівних площ цукрових буряків постраждали і були підтоплені, особливо на Західній Україні. Деякі частини пересівались буряком або іншими культурами, і, відповідно, реальна площа до збору буде менша.

Компанія «Західний Буг», яка у 2018 році виростила половину всіх цукрових буряків у Львівській області, повідомила, що в них цьогорічні посіви постраждали від природних катаклізмів.

«Вперше за останні чотири роки близько 300 га буряків загинули через пилові буревії в квітні, а потім посіви страждали від безперервних дощів, тому очікується вибракування ще частини посівів внаслідок затоплення», — повідомили в компанії.

Торік «Західний Буг» мала понад 5 тис. га цукрових буряків, з яких зібрали 340 тис. т солодких коренів при урожайності 66,4 т/га. Цього сезону під цукровим буряком компанія має 8220 га. 

Настрої найбільших гравців

Цього року через цінову ситуацію на ринках цукру «Астарта-Київ» частково зменшила орієнтацію на цукровий буряк, посіявши 36 тис. га порівняно з 43 тис. га в 2018 році. Незважаючи на зменшення площ, компанія сподівається зберегти першість за обсягом виробництва цукру в Україні. Але, за словами начальника управління рослинництва агропромхолдингу «Астарта-Київ» Вадима Скрипника, це не самоціль — на першому місці економічна ефективність цукрового виробництва. «Якщо для споживачів зниження ціни на цукор — це добре, то виробники від цього страждають. В 2016 році ціна на цукор на світових ринках складала $600 за тонну, а на сьогодні — 330-340 $/т. Економіка вирощування цукрового буряку просіла на всіх ринках, не лише на українському. Зниження цін на цукор насправді відбувається вже третій сезон через світове перевиробництво цукру і великі запаси», — пояснює Вадим Скрипник.

За його словами, витрати на вирощування цукрового буряку різняться залежно від регіону. Наприклад, в східних областях України дуже поширений довгоносик, в західних областях шкідник зустрічається набагато рідше, тому там технологія вирощування на 15% дешевша через меншу кількість внесення інсектицидів.

«Станом на середину червня по довгоносику ми вносили інсектициди вже 4 рази. Тепла зима сприяла гарній перезимівлі цього шкідника. За одну ніч через апетити довгоносиків можна втратити ціле бурякове поле. Тому захист має бути ретельним: це цілодобове чергування на полях і постійна концентрація техніки біля посівів», — розповідає Вадим Скрипник.

За його словами, на виробництво цукру впливає два показники — собівартість вирощування цукрового буряку і ефективність переробки.

«Ми сьогодні налаштовані на те, щоб за умов скорочення площ і при тих же затратах виробити максимально якісний цукор для споживача, адже ми працюємо з великими міжнародними компаніями, які вимагають цукор найвищої якості. Тому нам важлива якість сировини і технологія на заводі», — наголошує Вадим Скрипник.

Ще один потужний гравець на ринку цукру — компанія «Укрпромінвест-Агро» — площі в цьому році не зменшувала, залишивши на рівні минулого року. В 2018/19 МР на двох заводах компанії виробили 291,8 тис т цукру, переробивши 2 189 тис  т цукрового буряку.

«20% переробленого компанією у 2018 році буряку — буряк, привезений на заводи «УПІ-Агро» сторонніми фермерами. Для компанії це був своєрідний рекорд. Однак цього року, вочевидь, обсяги «стороннього» буряку значно скоротяться — з огляду на економіку цукрового виробництва фермери переорієнтовуються на більш «виграшні» культури», — розповідає директор департаменту забезпечення цукровим буряком Павло Лимар.

«Витрати на вирощування цукрового буряку сьогодні складають близько 40 тис. грн/га, тобто вдвічі більше ніж, наприклад, на 1 га соняшнику. Тому фермерів дуже важко переконати вирощувати буряк. Крім того, для вирощування буряку потрібна спеціальна техніка, більш професійні агрономи, тобто це набагато більш затратна культура порівняно з іншими», — зазначає Павло Лимар.

В компанії наголошують, що високі затрати на виробництво у поєднанні з низькими цінами на цукор — це те, що ставить існування цукрової галузі України під питання.

Несолодкі прогнози

Міністерство сільського господарства США (USDA) тиждень тому змінило свій прогноз по цукровому буряку і цукру в Україні. За оновленою інформацією, в 2019/20 МР Україна виробить 1,37 млн т цукру, що на 17% нижче попередніх очікувань (1,65 млн т).

Згідно з прогнозом, валовий збір цукрових буряків в Україні в 2019/20 МР складе понад 10,1 млн т (-26% до попереднього сезону). Також зазначається, що виробництво цукру на рівні 1,3 млн т скоротить експорт до мінімуму. Поставки на зовнішні ринки прогнозуються на рівні 81 тис. т проти 250 тис. т прогнозу в травні і 451 тис. т в поточному сезоні.

В НАЦУ «Укрцукор» прогнозують зменшення робочих цукрових заводів — якщо в 2018/2019 МР працювало 42 цукрових заводи, які виготовили 1,82 млн т цукру і переробили 13,6 млн т цукрових буряків, то в цьому сезоні, за їхніми оцінками, працюватиме 34 цукрові заводи, а виробництво очікується на рівні 1,1-1,2 млн т цукру.

«Внутрішній ринок цукру України оцінюється в 1,2-1,3 млн т. Минулі сезони виробництво було профіцитним — ми виробляли більше, ніж можемо споживати. В цьому сезоні, що почнеться у вересні, ми очікуємо, що фонд споживання буде більшим, ніж виробництво», — відмічає Руслана Бутило.

Як повідомляє Державна служба статистики України, українськими підприємствами в січні-травні 2019 року реалізовано 326,9 тис. тонн бурякового цукру білого (-1,5% до 2018 р.). Середня ціна реалізації цукру склала 8942,3 грн за тонну, що на 3,7% менше, ніж у 2018 році. Ціна вказана без ПДВ, дотацій, транспортних, експедиційних та накладних витрат.

За словами генерального директора ТзОВ «Західна цукрова група» Інни Власюк, очікується, що в майбутньому сезоні ціна не буде такою низькою, як в 2018/2019 МР.

«Очікуємо невелике, але все таки підвищення ціни. Звичайно, вона буде мати межі і коливатися, але вона не буде наскільки низька, як торік», — зазначає Інна Власюк.

Останніми тижнями ціни на цукор на внутрішньому ринку дещо пішли вверх, майже сягнувши рівня собівартості, однак питання, чи буде цього достатньо, щоб виробництво цукру знов стало економічно привабливим, — залишається відкритим.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua