20 речей, яких ви не знали про органічну їжу

19 травня 2017, 07:38 7417

Щорічно популярність органічних продуктів зростає, це пов’язано не лише з їхніми корисними властивостями, а й з трендом їх споживання. Але, перед тим як купити органічну їжу, ознайомтеся з рекомендаціями фахівців, адже етикетка на упаковці ще нічого не означає.

1. Органічні продукти — це не новина

Джерело фото: Rd.com
Джерело фото: Rd.com

Перед Другою світовою війною всі зернові культури були органічними. Вже пізніше ферми почали використовувати синтетичні пестициди і хімічні речовини для того, щоб знищувати бур'яни, шкідників та гризунів.

2. Органічні продукти не лише для багатих

Джерело фото: Rd.com
Джерело фото: Rd.com

Всі компанії: від гігантської Walmart до маленької Growing Power — докладають зусиль, щоб увесь світ зміг отримати доступ до органічних продуктів харчування. Їхня головна мета — допомогти тисячам жителів міст купити доступні органічні продукти харчування.

3. 78% сімей США періодично купують органічні продукти харчування

Джерело фото: Rd.com
Джерело фото: Rd.com

За даними Асоціації органічної торгівлі, сумарна вартість проданих органічних продуктів харчування та напоїв зросла з $1 млрд у 1990 році до $29 млрд у 2011-му, що становить лише 4,2% від усіх продуктів харчування, які продаються в США.

4. Вагітні жінки і діти, зверніть увагу!

Джерело фото: Rd.com
Джерело фото: Rd.com

Ця категорія людей може отримати найбільшу користь від органіки. Дослідження показують, що ембріони і маленькі діти можуть постраждати навіть від найменшого впливу пестицидів.

5. Дефіцит органічних продуктів

Джерело фото: Rd.com
Джерело фото: Rd.com

Фішка в тому, що фермери не можуть вирощувати таку кількість органічних продуктів, щоб забезпечити ними всіх. Якщо всі почнуть їсти органічне м'ясо, то сьогоднішньому агробізнесу необхідно виробляти нереальну кількість органічного корму для харчування худоби.

6. Якщо ви думаєте, що органічні виробники — це лише фермери, то помиляєтеся

Джерело фото: Rd.com
Джерело фото: Rd.com

Більшість органічних брендів належать гігантським корпораціям: Kashi, Morningstar Farms, Kellogg, Pepsi, Odwalla, Coca-Cola, LaraBar, Cascadian Farm, General Mills.

7. Органічні продукти в перспективі надходитимуть з Китаю

Джерело фото: Rd.com
Джерело фото: Rd.com

Для того щоб потрапити до вашого холодильника, продукти харчування проходять більш ніж 1600 км. Перевіряйте етикетки або просіть менеджера ринку з'ясувати походження ваших органічних продуктів, а краще — купуйте місцеві. Навіть якщо ферма невелика і несертифікована, вони все одно використовують органічні методи вирощування продуктів.

8. «Органічний» контроль з боку держави

Джерело фото: Rd.com
Джерело фото: Rd.com

Міністерство сільського господарства США вимагає, щоб органічні м'ясо, птиця, яйця і молочні продукти не містили антибіотиків і гормонів росту. А це означає, що тварини мають їсти лише органічне зерно замість звичайного.

9. Органічні морепродукти

Джерело фото: Rd.com
Джерело фото: Rd.com

Коли справа доходить до риби і морських продуктів, тут немає певного поділу на «звичайне» або «органічне». Якщо ви бачите морепродукти, позначені як такі, будьте обережні, адже вони не перевіряються на токсичність.

10. Зверніть увагу на молоко!

Джерело фото: Rd.com
Джерело фото: Rd.com

Згідно з інформацією у статті в журналі Pediatrics, дослідники виявили, що молоко від корів містить гормони, які є безпечними для дітей. Вчені дійшли висновку, що немає суттєвої різниці в концентрації естрогену в органічному молоці та в звичайному. Їхня рекомендація: пийте знежирене молоко (органічне чи ні), тому що в ньому більше естрогену, який зменшує ризик захворювання на рак та інших гормональних проблем.

11. Органіка не є суперпродуктом

Джерело фото: Rd.com
Джерело фото: Rd.com

Деякими дослідженнями підтверджено, що вживання органічних продуктів не дає особливих переваг для здоров'я. Проте вчені вважають, що системи органічного землеробства поповнюють ґрунт поживними речовинами, в порівнянні з традиційним землеробством, яке може забруднювати ґрунт і воду хімічними речовинами та азотом.

12. Миття продуктів не допомагає позбутися пестицидів

Джерело фото: Rd.com
Джерело фото: Rd.com

Миття звичайних продуктів не допоможе вам перетворити їх на органіку. Промивання може вимити деякі пестициди з поверхні харчового продукту, але не зсередини.

13. Перероблені продукти харчування — це органічна їжа

Джерело фото: Rd.com
Джерело фото: Rd.com

Якщо їжа вже в коробці і маркована як органічна, це означає, що вона корисніша тільки в тому, що вироблена без штучних інгредієнтів, консервантів або опромінення.

14. «Звичайне» сільське господарство не є стійким

Джерело фото: Rd.com
Джерело фото: Rd.com

Хімічні добрива необхідні лише в боротьбі зі шкідниками. Потім потрібно розробити певні методи, які допоможуть забрати назад ці добрива. Традиційне сільське господарство має короткострокові вигоди (тобто дешевші ціни), воно фактично зменшує шанси повернутися до органічних методів.

15. Органічне насіння в небезпеці

Джерело фото: Rd.com
Джерело фото: Rd.com

Чотири найбільших у світі агрохімічних компаній володіють 50% всього насіння світу, і вони не вирощують їх для органічних умов. Тому необхідно думати не лише про ґрунти, а й про насіння, адже збереження і розвиток генетичної різноманітності сільськогосподарських культур має велике значення.

16. Менш ніж 1% всіх американських культур є органічними

Джерело фото: Rd.com
Джерело фото: Rd.com

На основі останніх даних, зібраних Organic-World.Net, тільки 0,6% американських культур є органічними і без генетичної модифікації.

17. Органічні культури легші у захисті

Джерело фото: Rd.com
Джерело фото: Rd.com

Оскільки ґрунт «харчується» природними методами, то посіви краще оснащені, щоб протистояти хворобам і комахам. Коли шкідники йдуть в атаку, органічні фермери покладаються на природні варіанти їх знищення: хижаків, комах, пастки і порушення їх спарювання.

18. «Органічні» не означає 100% органічні

Джерело фото: Rd.com
Джерело фото: Rd.com

Якщо на продукті написано, що він «100% органічний», це не правда, адже необхідно лише 95%, щоб він вважався органічним.

19. «Звичайне» виробництво — простіше

Джерело фото: Rd.com
Джерело фото: Rd.com

Органічні продукти мусять відповідати певним правилам USDA, в них не має бути синтетичних добрив, гормонів, антибіотиків і ГМО, а пестициди, які використовуються, повинні бути природними. Перехід ферми на органічне виробництво займає три роки і коштує тисячі доларів. Після сертифікації фермерів регулярно перевіряють. Виробництво «звичайних» продуктів не має проходити таку сувору перевірку.

20. Органічні культури не лише для їжі

Джерело фото: Rd.com
Джерело фото: Rd.com

Все, починаючи від серветок до косметичних засобів, можна придбати як сертифіковані органічні продукти, зроблені з органічного волокна. Органічні квіти та органічні меблі також мають широку популярність.


AgroPortal.ua за матеріалами Rd.com