Ціни на молоко стабільні четвертий місяць поспіль

27 квітня 2021, 13:33 3028

В Україні спостерігається найтриваліший боковий тренд руху ціни на молоко і на максимальних рівнях, не зважаючи на весняний сезон.

Таке вперше зустрічає молочна галузь в умовах ринкового регулювання ціноутворення, повідомляє Асоціація виробників молока.

«Недостатні об'єми сировини на ринку та її собівартість залишаються ключовими факторами, які надають потужну підтримку цінам в цей період», — пояснює аналітик АВМ Володимир Андрієць.

Він зазначив, що спроби  окремих переробників знизити ціни в односторонньому порядку не отримують підтримки інших гравців ринку і не в змозі зрушити стійкий баланс цін. Як результат — стабільність цін спостерігається вже впродовж останніх чотирьох місяців із зафіксованими середніми цінами на рівні:

екстра — 10,21 грн/кг (без ПДВ);

вищий — 9,81 грн/кг (без ПДВ);

перший — 9,26 грн/кг (без ПДВ);

середньозважена трьох ґатунків — 9,76 грн/кг (без ПДВ).

Середньоринковий діапазон коливання цін на середні та великі партії молока екстрґатунку по регіонах: північ та центр — 9,80-10,5 грн/кг; південь — 9,80-10,5 грн/кг; схід — 9,75-10,5 грн/кг; захід — 9,70-10,45 грн/кг. Локально існують виключення у вигляді цін, що перевищують середньоринковий діапазон, проте вони є поодинокими.

«Очікується, що на початку травня ринкова ситуація ще не зазнає відчутних змін. Передумови, що зможуть вплинути на ринок в короткій перспективі, — це погодні умови з підвищенням середньодобової температури до відповідних рівнів, що сприятиме появі додаткового молока. Хоча існуючий рівень дефіциту такий, що може не дозволити задовольнити попит з боку переробників» — зазначає Володимир Андрієць.