Пташиний грип на Миколаївщині: виявлено ще один осередок

15 грудня 2020, 09:47 1919

Лабораторні дослідження виявили РНК вірусу грипу птиці типу А1 субтипу H5 в трахіальних та клоачних змивах від птиці, яка належить жителям села Новоматвіївське, що входить до зони захисту осередку в Миколаївській області.

Про це йдеться у повідомленні Головного управління Державної служби з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів у Миколаївській області.

Відбір стандартних зразків з метою лабораторного контролю за наявністю/відсутністю вірусу грипу птиці було проведено під час проведення заходів з ліквідації грипу птиці в населених пунктах зони захисту (с. Сільвестрівка. с. Новоматвіївське, ТД «Золота підкова») та нагляду (с. Новоінгулка, с. Степанівка).

«В інших населених пунктах с. Новоінгулка, с. Степанівка с. Сільвестрівка та ТД «Золота підкова» у відібраних зразках вірусу грипу птиці не виявлено», — додають у відомстві.

З метою координації дій з локалізації і ліквідації спалаху грипу птиці 12.12.2020 проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Новоодеській районній державній адміністрації, рішенням якої визначено с. Новоматвіївське неблагополучним пунктом та затверджено план з ліквідації захворювання, який включає в т.ч зонування, стемпінг-аут, дезінфекцію.

Визначено буферну зону (зону захисту) радіусом 3 км від епізоотичного осередку, до якої ввійшли населені пункти: с. Кандибине, с. Сельвестрівське, Новоодеського району та туристичний двір «Золота підкова».

Визначено зоною нагляду територію радіусом 10 км від епізоотичного осередку до якої ввійшли населені пункти: с. Новоінгулка Новоодеського району с. Степанівка Баштанського району та с. Капустине Вітовського району.

«В осередку захворювання (с.Новоматвіївське) вживаються заходи з локалізації та недопущення поширення збудника захворювання, відповідно до вимог Інструкції з профілактики та ліквідації грипу птиці», — підсумували у відомстві.


Для довідки: загибель птиці через вірус грипу птиці типу А1 субтипу H5 зареєстровано 8 грудня 2020 року в особистому селянському господарстві в селі Кандибине Новоодеського району Миколаївської області.