Названі головні проблеми та переваги сімейних молочних ферм

31 грудня 2020, 08:00 3732

При створенні сімейної молочної ферми найбільшою проблемою є відсутність обігових коштів. Щоб така ферма запрацювала, в неї потрібно інвестувати близько 500 тис. грн. Термін окупності сімейної молочної ферми — 3-4 роки.

Про це розповів начальник управління інвестиційної та дорадчої діяльності Департаменту розвитку промисловості та агропромислового комплексу Хмельницької ОДА Андрій Лакуста в прямому ефірі Суспільне Поділля.

«Якщо прораховувати витрати, то на реконструкцію тваринницького приміщення потрібно 15 тис. грн із розрахунку на одне стійломісце. Якщо будувати ферму з нуля, то витрати становитимуть 22-25 тис. грн на одне стійломісце. Значна сума потрібна на закупівлю племінних корів — з розрахунку, що вартість складає 60 грн/кг живої ваги, тобто корова обійдеться в 30 тис. грн», — розповідає Андрій Лакуста.

Другою важливою проблемою він назвав нестачу землі, адже плануючи молочний бізнес, потрібно мати землю для формування кормової бази.

Андрій Лакуста зазначив, що для сімейних молочних ферм передбачено мати в обробітку від 2 до 20 га землі.

«Також проблемою в тваринництві є недостатня кількість кормів з точки зору технології годівлі. Щоб мати високу продуктивність від корови, потрібно застосовувати збалансовані раціони в годівлі тварин», — розповідає Андрій Лакуста.

Він додав, що водночас з існуючими проблемами є й значні переваги у створенні сімейних молочних ферм — це нові робочі місця, офіційна зайнятість і соціальна захищеність, можливість отримати вищу ціну на молоко та скористатися державною чи регіональною підтримкою.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua