Думка: Українським птахівникам варто повчитися кластерізації у шотландців

23 травня 2020, 08:00 2867

Українські підприємства у галузі птахівництва й тваринництва можуть взяти за основу поширену в ЄС шотландську модель кластерної економіки.

Про це в інтерв'ю журналу «Наше птахівництво» розповів генеральний директор Міжрегіональної спілки птахівників і кормовиробників України Вадим Шиян, повідомляє AgroTimes.

«Ця модель передбачає існування центрального ядра — великої компанії або кількох компаній, — зазначив він. — У нашому випадку це виробник кормів — комбікормовий завод, який об'єднує навколо себе малі та середні ферми».

За словами Вадима Шияна, така модель допускає активне залучення іноземного капіталу, який і є основою формування центру кластера у вигляді підприємств із іноземними інвестиціями.

«Фермерські й особисті господарства населення, якщо вони хочуть отримувати прибутки від своєї праці, мусять навчитися вести бізнес, і кооперація — не виняток, — наголосив Вадим Шиян. — Вони повинні розуміти, для чого об'єднуються. Конкретні переваги мають бути передумовою для об'єднання людей. Як то кажуть, кожен хоче золоту медаль, але тренуємося разом».