Імпорт росте по всіх групах молочної продукції

21 липня 2020, 09:12 2227

Українські компанії за січень-червень 2020 р. імпортували молочної продукції на суму $137 млн,  що в 2,6 рази більше ніж за аналогічний період минулого року.

Про це йдеться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

Як зазначається, нарощення поставок до України з-за кордону відбулось по всіх групах молочної продукції. Більше ніж в 7,7 разів зросли поставки масла вершкового (+6,5 тис. т) та у 5 разів молока й вершків не згущених (+ 5 тис. т).

«Витіснення вітчизняного вершкового масла імпортним товаром з ЕС (переважно польським), пов«язано із більш конкурентними цінами європейської продукції на ринку, у тому числі за рахунок існуючої потужної державної підтримки зазначеного сегменту та стимулювання експортної діяльності в Євросоюзі. Незначне зменшення (-2%) цін на вітчизняну продукцію протягом двох останніх  місяців ускладнює конкуренцію із європейським товаром, ціни на який «просіли» на 13%», — пояснює аналітик УКАБ Валентина Кропивко.

Разом з цим, за  січень-червень 2020 р.  Україною було експортовано молочної продукції на суму $87,5 млн, що на третину або 32% менше ніж за аналогічний період минулого року. Так, експортні поставки по всім групам молочної продукції зменшились. Найбільші темпи  скорочення демонстрували поставки за кордон масла вершкового — на 43% (-5,4 тис. т), молока та вершків згущених  — на 36% (-7,7 тис. т).

Сальдо торгівлі молочною продукцією за півроку від»ємне і становить $49,4 млн. На ринку спостерігається активне заміщення імпортними товарами вітчизняної продукції (через скорочення поголів«я та виробництва молочної продукції).

«Попри рентабельність вітчизняного виробництва молока та позитивні  тенденції до збільшення частки виробництва молока сільгосппідприємствами у загальному виробництві, без дієвої та довготривалої комплексної державної підтримки виробництва та переробки кризова ситуація у молочній галузі лише посилюватиметься», — наголосила Валентина Кропивко.