Експерти дали прогноз цін на свинину на свята

06 грудня 2021, 08:00 2330

Боятися чергових цінових максимумів на свинину до зимових свят не варто.

Таку думку висловили експерти Асоціації свинарів України.

«Звісно, очікувати, що витрати на свинину до святкового столу «впишуться» у торішній бюджет, не варто. Проте, ймовірно, цінники на цей вид м'яса у торговельних мережах будуть на рівні кінця вересня — першої половини жовтня», — зазначають в асоціації.

Також додають, що роздрібні ціни на свинину в листопаді були нижчими, ніж місяцем раніше.

За даними моніторингу, упродовж листопада кілограм свинини в середньому коштував 131 грн/кг. Це на 1%, або 1,3 грн/кг дешевше за середній показник у жовтні. Хоча зниження ціни залежно від виду охолодженого напівфабрикату зі свинини варіювало в межах 0,7-2,5%, проте таке коливання не в повній мірі відобразило зміну закупівельних цін на ринку живця.

«Оскільки «дно» сезонного спаду цін на ринку свинини живою масою припало саме на першу половину минулого місяця, середня ціна закупівлі за підсумками листопада досить відчутно понизилася порівняно з попереднім місяцем — на 6,7% — до 44,4 грн/кг ж.м. з ПДВ. З іншого боку, роздрібні ціни не встигли інтегрувати відновлення котирувань на ринку живця, яке почалося з середини листопада. Тож роздрібні ціни минулого місяця були більш сталими порівняно із динамікою закупівельних цін,» — коментують в асоціації.