Прибутковість молока продовжує бити рекорди

05 лютого 2020, 17:18 3632

Український молочний індекс (УМІ) в січні 2020 року був найвищим за останні шість років.

Про це повідомив економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак на своїй сторінці у Facebook.

При цьому, УМІ знизився порівняно до грудня 2019 року на цілих 4,6%.

«Щоправда останні роки січневий УМІ завжди знижується — це вже певна традиція. Завинили цим разом корми — вони зросли в ціні, в той час як закупівельна ціна на сире молоко практично залишилася без змін», — пояснив експерт.

В середньому в січні 2020 р. українські професійни виробники молока отримали на 26,5% більше прибутку, ніж роком раніше. Але в 2014 та 2012 роках в цей місяць рівень УМІ був вищим, ніж в цьому році.

Разом з тим Ярмак зауважує, що дохід фікусується лише у професійного фермера, в той час як у переробників особливого зростання прибутків не було. Адже ціни на сире молоко лишалися високими і зростали, а в світі, на відміну від України, дефіциту сировини не було.

«Якщо порівняти з серпнем 2018 року, то прибутки виробників молока зросли в середньому на 69%, а от прибутки переробників геть не змінилися», — уточнив він.

Крім того, Андрій Ярмак зпрогнозував, що коронавірус може внести корективи в світовий ринок молока, але поки що ніхто особливо не розуміє які саме.

«Фундаментально ніби є причини для зростання ціни на молокопродукти, але ж попит може різко впасти по мірі падіння туристичних потоків та зниження споживання в Китаї», — додав економіст, зазначивши, що УМІ завжди знижується в Україні в лютому. При цьому середнє зниження дуже суттєве і сягає 8,1%, але ж цей рік може бути нестандартним.