ТОП-5 кроків для збільшення інвестицій в агросектор України

13 грудня 2020, 08:10 3909

Несприятлива інвестиційна ситуація в агропродовольчому секторі економіки збережеться до кінця 2020 р. Скорочення інвестицій в АПК може мати негативний вплив на продовольчу безпеку та валютні надходження.

Такий прогноз зробив провідний науковий співробітник відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Микола Кісіль, йдеться у повідомленні інституту.

За його словами, очікуваний річний обсяг капітальних інвестицій у сільське господарство у січні-грудні цього року складе близько 36 млрд грн. Порівняно з 2019 р. показник буде на 14-15 млрд грн менше.

«Порівняно глибший інвестиційний спад в агропродовольчому секторі зумовлений цілою низкою чинників, пов'язаними, зокрема, з недостатньо виваженими змінами в секторальному управлінні, несприятливими за природно-кліматичними умовами теплими періодами року, пандемією COVID-19, посиленням інших інвестиційних ризиків і ризиків збереження капіталу, відмовою агроінвесторів від реалізації своїх інвестиційних проєктів у зв'язку з очікуваннями на купівлю земельних ділянок сільськогосподарського призначення, погіршенням фінансового стану держави, припиненням діяльності значної кількості суб'єктів малого бізнесу, уповільненням інвестиційної діяльності в секторах економіки, пов'язаних із сільським, лісовим, рибним господарствами і переробкою, а також з іншими факторами», — пояснив експерт.

Інвестиційний спад 2020 року, на думку науковця, вже в короткостроковій перспективі негативно позначиться на темпах розвитку економіки, продовольчій безпеці держави, а також на валютних та бюджетних надходженнях. Тому заходи щодо активізації інвестиційної діяльності у агропродовольчому секторі економіки доцільно здійснювати першочергово.

Йдеться, перш за все, про:

- формування сільськогосподарської політики та механізмів її реалізації за аналогією країн Організації економічного співробітництва і розвитку;

- зменшення інвестиційних ризиків агровиробників;

- протидію агрорейдерству та інвестиціям у захоплення земель сільськогосподарського призначення;

- створення умов для масштабного розвитку малого агробізнесу, його кооперативних та інтеграційних формувань, зокрема для надання підтримки реалізації їхніх інвестиційних проєктів;

- здійснення реальних замість декларативних заходів щодо забезпечення пріоритетності інвестиційного розвитку агропродовольчого сектору економіки.

«Розв'язання зазначених завдань неможливе без вирішення інвестиційних проблем загального характеру, розроблення і прийняття обґрунтованої стратегії розвитку держави та її агропродуктових секторів економіки, максимальної активізації у них діяльності національних інвесторів і залучення зовнішніх інвестицій під інноваційні проєкти тощо», — підсумував Микола Кісіль.