Садівники та виноградарі просять уряд виплатити дотації

16 грудня 2020, 11:28 2360

Садівники, виноградарі, хмелярі та виробники горіхів звернулися до уряду з проханням виплатити 290 млн грн держпідтримки.

Про це повідомив президент ВГО «Українська горіхова асоціація» Геннадій Юдін на своїй сторінці у Facebook.

Він зазначив, що з відповідним колективним листом до прем»єр-міністра Дениса Шмигаля та міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігоря Петрашка звернулись такі об»єднання: Асоціація «Укрсадпром»; Українська корпорація по виноградарству і виноробній промисловості «Укрвинпром»; ВГО «Українська горіхова асоціація»; Асоціація «Ягідництво України»; Асоціація хмелярів України.

Експерти пояснили, що садівництво порівняно з іншими галузями сільського господарства характеризується значними капітальними інвестиціями на закладання садів, повільним обігом капіталу, постійною потребою обігових коштів для догляду за молодими насадженнями, великим періодом до початку отримання продукції (4–7 років), наявністю суттєвих ризиків (вимерзання) тощо. Тому галузь садівництва є специфічною галуззю із довготривалою окупністю інвестицій.

«Крім цього, існуюча економічна та ковідна криза вже і так заморозили більшу частину капітальних інвестицій в секторі, що, згідно розрахунків фахівців, може привести до негативного впливу на розвиток садівничої галузі в 3-річній перспективі.

Саме тому галузь садівництва задля свого відновлення та подальшого поступу потребує невідкладної державної підтримки садівницьких господарств», — йдеться у зверненні.

Асоціації нагадали, що міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства підписав наказ (№ 2513), яким затверджено розподіл коштів у загальній сумі 290,038 млн грн.

«Але станом на 15 грудня вищезазначені кошти ще не спрямовані Казначейством на поточні рахунки суб'єктів господарювання», — йдеться у документі.

Тому, провідні асоціації садівничої галузі підписали та направили колективне звернення до голови уряду України з проханням посприяти в у перерахуванні бюджетних коштів на поточні рахунки садівничих господарств, які були розподілені згідно наказу.