Думка: В агросекторі очікується інвестиційний сплеск

25 червня 2021, 15:09 3884

В сільському господарстві й харчовій промисловості в 2021 р. слід очікувати на помірно виражений ефект післякризового сплеску інвестицій.

Таку думку висловив завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення ННЦ «Інститут аграрної економіки», д. е. н. Олександр Захарчук в коментарі AgrоТimes.

Науковець нагадав, що інвестиційна криза в агропродовольчих секторах економіки в 2020 році досягла свого нижнього рівня. Тому частина інвесторів, які минулого року відклали свої інвестиційні проєкти, розпочне їх реалізовувати.

«Певний оптимізм інвесторів будуть викликати посилення міжнародної підтримки безпеки України, можливості зменшення загроз пандемії COVID-19 завдяки масовій вакцинації населення, зростання цін на сільськогосподарську продукцію і продовольство та інші чинники», — зауважив Олександр Захарчук.

На його думку, через те, що негативні інвестиційні чинники переважатимуть над позитивними, загальні обсяги капітальних інвестицій на виробництво агропродовольчої продукції не відновляться до рівня попередніх років, однак зростатимуть помірними темпами.

Олександр Захарчук переконаний, що слід очікувати на розвиток виробництва продукції сільського господарства у 2021 році.

«За базовим варіантом розрахунків у цінах 2020 року буде спрямовано 45 млрд грн, а за оптимістичним варіантом — 48 млрд грн або $1,7 млрд», — підсумував науковець.