Думка: Рекордний урожай зерна штовхнув ВВП до максимуму за 7 років

11 червня 2019, 11:24 2410

Основним двигуном відновлення економіки після кризи 2014—2015 років був внутрішній попит — інвестиційний і споживчий. Торік до цього ключового чинника додався рекордно високий урожай зернових.

Таку думку висловила головний економіст Dragon Capital Олена Білан, пише «Урядовий кур'єр».

Зростання ВВП прискорилося до 3,3% (рекордний за 7 років — Ред.) завдяки високому врожаю зернових і зернобобових культур (понад 70 мільйонів тонн) і сприятливій зовнішньоторговельній кон'юнктурі ринку.

За її словами, урожай дав поштовх до зростання в сільському господарстві. Населення стало більше заробляти і, відповідно, більше споживати, що позитивно позначилося на економіці загалом.

Як вважає Олена Білан, безперечний позитив — те, що середньорічні ціни на основні товари, які експортують, зросли на 6,7% у 2018 році переважно за рахунок сталі й зерна.

«Безпосередньо на обсяги виробництва і зростання ВВП це не вплинуло, але допомогло експортерам наростити прибуток, що дало змогу збільшити інвестиції», — вважає вона.

За прогнозами головного економіста Dragon Capital, урожай зернових у цьому році, найімовірніше, буде меншим, ніж торішній рекорд, що технічно сповільнить зростання ВВП.

«Тож очікуємо, що після прискорення економічного зростання у 2018-му його темпи повернуться до показників 2016—2017 років і становитимуть 2,5%», — зазначає Олена Білан.