Держава компенсує фермерам 90% вартості дорадчих послуг

06 грудня 2021, 08:50 3446

Відповідно до урядової програми підтримки розвитку фермерства та сільгоспкооперації держава компенсує сільгоспвиробникам 90% вартості дорадчих послуг, але не більше ніж 10 тис. грн.

Про це розповів директор Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України (НАСДСУ) Роман Корінець під час мітапу «Тандемне вирощування спаржі та ягід: кращі агропрактики».

«В Україні кожен фермер може витратити до 10 тис. грн за рахунок держави на отримання консультації дорадників. Є мережа сільськогосподарських дорадників, з якими фермер може укласти угоду про надання дорадчих послуг, заплатити за них і потім подати на компенсацію їхньої вартості від держави», — зазначає Роман Корінець.

За його словами, цього року була запроваджена ще одна новація, пов’язана з рухом створення фермерських господарств, адже найбільше ресурсів потребують саме малі та сімейні фермерські господарства.

«Новостворені сімейні ферми, які працюють до трьох років, можуть розраховувати на одноразову підтримку від держави — компенсацію вартості дорадчих послуг у розмірі 36 тис. грн. Тобто такі господарства можуть залучати консультантів із отриманням компенсації, й це хороший стимул для їх розвитку в Україні», — вважає Роман Корінець.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua