Законопроєкт про об'єднання водокористувачів знову пройшов аграрний комітет

13 серпня 2021, 11:28 2617

Комітет з питань аграрної та земельної політики рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроєкт «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель» (№5202).

Відповідне рішення ухвалено комітетом 12 серпня, йдеться у повідомленні парламенту.

Як зазначається, депутати зазначений законопроєкт направили до комітету для підготовки на повторне перше читання 15 липня.

«Проєкт спрямований на збільшення площі землі, на якій застосовується гідротехнічна меліорація, зменшення собівартості поливу та осушення земельних ділянок, мінімізацію ризиків припинення подачі/відведення води під час вегетаційного сезону, мінімізацію ризиків деградації ґрунтів. Зазначене призведе до підвищення урожайності сільськогосподарських культур та підвищення ефективності сільського господарства, збільшення частки високомаржинальних культур і зайнятості населення в сільській місцевості», — зазначають у ВРУ.

У пояснювальній записці до законопроєкту уточнюється, що реалізація його положень матиме своїм наслідком зменшення витрат держави на адміністрування системи гідротехнічної меліорації та збільшення податкових надходжень до бюджету від сільськогосподарських товаровиробників, які обробляють зрошувані (осушувані) земельні ділянки, а також зростання валютної виручки від реалізації сільськогосподарської продукції на експорт і поліпшення платіжного балансу.

«Це перший важливий крок для відновлення статусу в країні зрошуваного землеробства у сталому агровиробництві, яке не залежатиме від примх природи. Запровадження інституту організації водокористувачів дасть можливість аграріям самостійно експлуатувати меліоративну мережу, залучати інвестиції в її модернізацію та розбудову», — зазначив міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко.

За його словами, цей документ передусім відкриває шлях до розширення площ поливу у найбільш спекотних регіонах України, говориться у повідомленні міністерства.

Міністр додав, що наступним етапом у реформуванні водогосподарської галузі є створення Національного оператора з управління меліоративною інфраструктурою, якому будуть передані об'єкти державних меліоративних систем. Запровадження такої моделі дасть можливість залучати інвестиції на відновлення інженерної інфраструктури меліоративних систем та збільшити площі, на яких застосовується гідротехнічна меліорація.


Для довідки: законопроект «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель» (№5202) вже двічі відправляли на повторне перше читання (у квітні і липні).