ВРУ: Фортифікація борошна потребує всебічного вивчення

08 листопада 2021, 14:25 2084

Комітет Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики провів круглий стіл, присвячений вивченню світового досвіду фортифікації борошна та аналізу його можливого впровадження в Україні.

Про це йдеться у повідомленні парламенту.

Як зазначається, в обговоренні питання взяли участь представники комітету з питань аграрної та земельної, комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування, представники сфери охорони здоров'я, центральних органів виконавчої влади, галузевих асоціацій і громадських організації.

Уточнюється, що у парламенті зареєстровано проєкт закону України «Про фортифікацію борошна», прийняття якого, на думку авторів, дасть змогу поліпшити в цілому ситуацію в країні з дефіцитом вітамінів, мінеральних речовин і мікроелементів, зокрема фолієвої кислоти. Реалізація проекту сприятиме забезпеченню профілактики захворювань і станів, пов'язаних з нестачею в організмі людини вітамінів, мінеральних речовин та мікроелементів, зміцненню та збереженню здоров'я населення, поліпшенню демографічної ситуації в Україні шляхом фортифікації борошна. Завдяки фортифікації борошна фолієвою кислотою можна зменшити частоту спинномозкової кили, а відтак заощадити великі кошти, необхідні для пожиттєвої опіки паралізованих внаслідок цієї вродженої вади дітей, вважають розробники.

«Обговорюючи шляхи вирішення порушеної проблеми, учасники заходу звернули увагу на те, що навіть за наявності позитивного міжнародного досвіду, це важливе питання, з огляду на медичну та економічну доцільність запровадження в Україні фортифікації борошна фолієвою кислотою, потребує всебічного вивчення», — підсумували в ВРУ.