В Україні стартує перший онлайн демо-полігон аграрних інновацій

07 травня 2020, 14:40 4141

Це дослідницький проект, спрямований на пошук шляхів оптимізації собівартості виробництва та збільшення врожайності за допомогою технологій точного землеробства.

Про це розповіли організатори проєкту — компанія AgriSpace, за підтримки LNZ Group, Massey Ferguson, Precision Planting, АМАКО, Аgrimatco, BINFIELD та AgriLab.

На демо-полігоні буде випробувана техніка, обладнана технологіями точного землеробства, засоби захисту рослин, новітні системи живлення, високопродуктивні гібриди, різні системи посіву кукурудзи та соняшнику, продемонстровані інноваційні рішення з дослідження та управління властивостями грунтів.  Аграрії у будь-який час зможуть спостерігати за перебігом подій, станом посівів та проведенням технологічних операцій на полі у режимі онлайн через веб-камери, а також переглядати щотижневі відеозвіти та задавати запитання експертам проекту.

«Вартість виробничих ресурсів щороку зростає, ціни на продукцію — падають, а кліматичні зміни збільшують ризики. Щоб агробізнес в Україні залишався рентабельним, необхідно впроваджувати інновації. Мета цього проекту — у реальних польових умовах показати аграріям як можна оптимізувати використання добрив, насіння, ЗЗР, збільшуючи при тому врожайність. Ми сподіваємося, що цей проект дасть поштовх інноваційним змінам в українському агровиробництві, які просто необхідні для збереження і зміцнення позицій нашої держави на світовому ринку», — зауважив СЕО AgriLab Ярослав Бойко.

На демо-полігоні вже проведено аналіз ґрунтів, картографування та оцифрування поля. За результатами обстеження визначено ефективний потенціал та розроблено систему вирощування відповідно до особливостей поля. Добрива будуть вноситись диференційно, що дозволить оптимізувати ресурси.

«Широка лінійка високотехнологічних мінеральних добрив, які пропонує наша компанія, дає можливість сформувати ефективну систему удобрення з врахуванням ґрунтово-кліматичних умов вирощування та біологічних особливостей сільськогосподарських культур. В цьому проєкті ми покажемо аграріям, що оптимальне внесення добрив здатне забезпечити гарний врожай», — зазначив директор підприємства з питань агросервісу BINFIELD Олексій Грабовський.

Для посіву буде використано посухостійкі гібриди соняшника та кукурудзи від компанії LNZ Group та сівалку Massey Ferguson 9108VE з системою точного висіву Precision Planting. Використання цього посівного комплексу дозволить дослідити вплив глибини посіву, швидкості роботи сівалки, притискного зусилля та двійників і пропусків під час посіву на схожість, розвиток кореневої системи та врожайність. Підбір гібридів для посіву проведений відповідно до ефективного потенціалу поля.

«Компанія АМАКО виступає технічним партнером в даному без перебільшення сказати унікальному для України проекті. Крім сівалки точного висіву MF 9108VE з системою точного висіву Precision Planting у проекті буде задіяна більш широка лінійка техніки Massey Ferguson, а саме передпосівний культиватор MF 5731 Eco, телескопічний навантажувач MF TH.7038, а також трактори потужністю 130-370 к.с. Це моделі MF6713, MF7724S та MF8737S відповідно. Витрати на експлуатацію техніки є однією зі складових собівартості сільгосп продукції отриманої після збору врожаю. Тож в рамках проекту ми покажемо яким чином можна мінімізувати витрати на володіння технікою та як зменшити час її простою в сезон», — сказав керівник департаменту маркетингу компанії АМАКО Україна Максим Чикунов.

«Компанія LNZ Group є високотехнологічною компанією із власним продуктовим портфелем UNIVERSEED (насіння) та DEFENDA (засоби захисту рослин). А це означає, що ми ретельно перевіряємо та випробовуємо насіння та ЗЗР у максимально великій частині грунтово-кліматичних зон в Україні. В нас 9 міні-Хабів у Дніпропетровській, Харківській, Миколаївській, Одеській, Вінницькій, Тернопільській, Полтавській, Чернігівській, Київській та наш флагман, LNZ Hub, із безліччю дослідів та випробувань у Черкаській області. Навіщо? Щоб надати фермеру оптимальну технологію із кращим гібридом (-ами), оптимальною системою захисту саме на його території. Це персоналізація та мікропозиціонування. А ще для того, щоб наш агрономічний супровід був першокласним та якісним», — зазначила директор з маркетингу LNZ Group Юлія Каменєва.

Для живлення рослин будуть застосовуватись добрива BINFIELD,  для захисту — препарати бренду DEFENDA, а для їх внесення — навісний розкидач Rauch AXIS та самохідний оприскувач Jacto Uniport 3030 від Аgrimatco. Завдяки використанню високотехнологічної техніки вдасться досягти економії препаратів при внесенні, відсутності подвійних обробок та пропусків, зменшення витоптування урожаю при обробітку.

«Локація поля, що обрана разом із компанією AgriLab — не є виключенням. Ми продемонструємо найкращі гібриди кукурудзи UNIVERSEED для даної грунтово-кліматичної зони, а також декілька оптимальних технологій захисту DEFENDA. Фермери Київської, Житомирської, частини Чернігівської, частини Сумської, частини Полтавської, частини Вінницької областей зможуть подивитися, поставити питання та переконатися в тому, що ми хочемо допомогти обрати оптимальну технологію, що збільшить потенціал врожаю, а отже, і заробітку», — сказав керівник Агродепартаменту LNZ Group В’ячеслав Панасюк.

Із результатами дослідження аграрії зможуть ознайомитися в режимі online у будь-який час та на польових подіях влітку. Знаходиться аграрний інноваційний демо-полігон у с.Велика Олександрівка, Бориспільського району Київської області.


Для довідки: AgriSpace — простір для об»єднання та реалізації інноваційних проектів різного масштабу в агрогалузі, проведення тематичних заходів, освітніх програм.

AgriLab — агроконсалтингова компанія, що розробляє рішення для оптимізація агробізнесу та впровадження технологій точного землеробства.

Компанія LNZ Group — український вертикально інтегрований агропромисловий холдинг, що спеціалізується на торгівлі посівним матеріалом і засобами захисту рослин, вирощуванні зернових і технічних культур, тваринництві та зернотрейдерській діяльності. Компанія має найбільші в Україні площі із вирощування гібридної кукурудзи та соняшнику, враховуючи площі під поливом. 

АМАКО — один з найбільших дилерів в Україні сільськогосподарської техніки Massey Ferguson, Geringhoff, Bednar, технологічних рішень Precision Planting, комерційних автомобілів IVECO, а також є структурною одиницею виробника зрошувальних машин WESTERN.

Agrimatco національний дистриб«ютор сільськогосподарської техніки брендів Jacto, Monosem, JCB, Rauch і McCormick та водночас надає комплексні рішення господарствам для вирощування овочевих та польових культур.

BINFIELD — компанія лідер у впровадженні сучасних технологій в удобренні сільськогосподарських культур, офіційний імпортер та дистриб«ютор мінеральних добрив провідних європейських компаній