В Україні розширять коло водокористувачів і зобов'яжуть платити

17 лютого 2021, 16:32 2007

Питання посух та розвиток зрошення в Україні є особливо гострим для аграрного сектору. Проблем у сфері меліорації, які потребують комплексного вирішення, ціла низка. Вони починаються з формування самої державної політики у сфері зрошення, управління державною водною інфраструктурою та до врегулювання питання управління внутрішньогосподарськими меліоративними системами та каналами нижчого рівня.

Про це у комментарі AgroPortal.ua розповіла експерт із земельних питань УКАБ Елліна Юрченко.

Вона зазначила, що в 2020 році Кабмін схвалив Стратегію зрошення та дренажу в Україні на період до 2030 року, яка спрямована на поетапне вирішення всіх проблемних питань у сфері зрошення та збільшення поливних площ.

«Одним із елементів, який вирішує питання фінансування відновлення державних водогосподарських об»єктів, є прийнятий у першому читанні за основу 16 лютого 2021 року Верховною Радою України законопроєкт «Про внесення змін до Водного кодексу України щодо уточнення переліку первинних водокористувачів» (реєстр. № 3969 від 07.08.2020 р.)», — додала експерт.

Документ передбачає обов«язкове укладання оплатних договорів між організаціями, які забезпечують подачу води, та первинними водокористувачами. Законопроєктом розширено коло первинних водокористувачів, і до нього включено осіб, що мають власні водозабірні споруди і відповідне обладнання для забору води та отримують воду з каналів, водосховищ, водогосподарських систем, водогонів (водопроводів) міжбасейнового та внутрішньобасейнового перерозподілу водних ресурсів.

«Метою цього законопроєкту є фінансування водогосподарських організацій, які перебувають в управлінні Держводагентства, забезпечують водою населення та підприємства, підтримують працездатність меліоративних систем у зонах зрошення та осушення, здійснюють експлуатацію державних водогосподарських об'єктів, які мають стратегічне значення.

Так, первинні водокористувачі (крупні підприємства) будуть зобов«язані сплачувати водогосподарським організаціям кошти за послуги з подачі води і наповнення водосховищ, у тому числі для зрошення полів. На отримані кошти водогосподарські організації будуть підтримувати в робочому стані та модернізувати гідротехнічні споруди, насосні станції та інше енергоємне обладнання», — пояснює Елліна Юрченко.


Світлана Плішко, AgroPorta.ua