В Україні з'явився перший студентський кооператив

28 серпня 2019, 11:45 2708

Перший в Україні студентський виробничий кооператив створили в агротехнічному коледжі смт Немішаєве (Київська область).

Про це розповів директор агротехнічного коледжу Володимир Альохін, повідомляє uatv.ua.

«Нам вдалося створити студентський кооператив, де зараз молодь учиться виготовляти сири. Кожен має можливість навчитися створювати виробничий або переробний кооператив і реалізовувати продукцію», — сказав він.

Майбутні фермери розпочинають вивчення з виробництва сировини.

«У нас студенти під час навчання самі пробують годувати теля, бачать, як воно росте, як потім дає потомство, як корова дає молоко. І шлях молока далі: його облік, куди воно йде на переробку, ринок збуту», — пояснює завідувач навчально-виробничої лабораторії тваринництва Віктор Петрук.

Досвід кооперативу в навчальному закладі запозичили у німецької школи Дойла, де добре працює дуальна форма навчання: навчання й виробництво об»єднані.

«Ми створили лабораторію, в якій вчимо студентів виготовляти продукцію з молока, і вони вже вміють це робити. Нині студенти напрацювали технологію виробництва 4 видів сиру: з шафраном, паприкою, італійськими травами, і «Любительский» сир. У сири не додаються консерванти чи інші подібні речовини, тільки натуральні інгредієнти. Це забезпечує високу якість товару», — говорить Альохін.

Відзначається, що учні бачать всі технологічні етапи.

«Це дасть молодим фахівцям можливість у майбутньому легше інтегруватися у виробничий процес і швидше розібратися в усіх технологічних нюансах переробки та виробництва продукції вже в реальних умовах виробництва», — переконаний завідувач відділення «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» Олександр Вергелес.

Студкооператив було зареєстровано в травні 2019 року.