Заборона гліфосату у Європі: чого чекати Україні

25 жовтня 2017, 14:03 9916

Депутати Європарламенту підтримали пропозицію Комітету з питань навколишнього середовища та охорони здоров'я на повну заборону гербіцидів на основі гліфосату вже з грудня 2022 року і негайне обмеження на використання цієї речовини.

Рішення, що не має обов'язкової сили, напередодні було прийнято 355 голосами, проти — 204, 111 — утрималися, говориться у повідомленні Європарламенту.

Депутати Європарламенту вважають, що ЕС повинен розробити поетапний план повної відмови від цієї речовини, як на побутовому рівні, так і для сільського господарства. Гліфосат повинен бути повністю заборонений в ЄС до 15 грудня 2022 р., вважають євродепутати.

Обговорення доцільності використання гліфосату вийшло на рівень Європарламенту після того, як вчені не дійшли єдиного висновку щодо шкоди гліфосату для людини. Зокрема, Міжнародне агентство вивчення раку ООН (IARC), дійшло висновку, що гліфосат є канцерогенним для людей і збільшує вірогідність захворювання раком. У той же час Німецький інститут оцінки ризиків (BfR) і Агентство з безпеки хімічних речовин ЄС не знайшли підтвердження канцерогенності речовини і  не побачили генетичної загрози при правильному використанні.

Сьогодні, 25 жовтня, представники 28 держав-членів ЄС зустрічаються у Брюселі з метою надання оцінки про продовження терміну дії ліцензії на гліфосат на 10 років.

Як розказав AgroPortal.ua аналітик ринку засобів захисту рослин ІА «Інфоіндустрія» Ігор Герасименко, така заборона, в першу чергу, стане ударом по європейських фермерах, які будуть змушені різко змінювати звичну технологію виробництва сільгоспкультур.

«Треба буде знайти заміну гліфосату, збільшувати кількість страхових гербіцидів, тощо. Головне, постраждають виробники ГМО-сої, яка єдина є стійкою до цього гербіциду. Вона втратить свою економічну привабливість. Звісно, постраждають компанії, які виробляють і поставляють гліфосат на ринок», —  додав експерт.

Водночас він відзначив, що немає підстав думати, що його залишки потраплять в Україну. Адже існують чіткі, наперед затверджені плани продажів цього продукту і вітчизняний ринок не може спожити його більше, ніж потрібно.

«Жоден адекватний  бізнесмен не  буде завозити зайву кількість, щоби вона лежала на складах. Тим більш протермінований продукт треба утилізувати за суворими правилами. Це величезні ризики. Скоріш за все, основні виробники гліфосату зменшать обсяг виробництва, а уже вироблені будуть продавати на тих ринках, де цей пестицид ще не заборонений», — пояснив Герасименко.

На його думку, рішення стосовно заборони гліфосату має чітко виражений політичний характер і лише свідчить про те, що одна із політичних сил отримала певну перемогу та змогла протягнути своє рішення, порушивши рівновагу.

Герасименко також підкреслив, що вірогідності подібної заборони в Україні не буде ще принаймні кілька років.

«Коли ми вступимо в ЄС і усі норми та правила підтягнуться до європейських, тоді і ми будемо змушені їх виконувати. А поки що, по-перше, у світі немає чіткого однозначного розуміння, чи насправді шкідливий гліфосат, чи є справді серйозні наслідки його застосування. Так само, як немає однієї доведеної думки щодо ГМО», — сказав Герасименко.

 «Наразі в Україні використовується досить багато пестицидів, які заборонені в ЕС, і ніхто навіть не думає обмежувати їх використання на наших полях. Отож, навряд чи щось зміниться в Україні після заборони цього гербіциду в Європі», — сказав Герасименко.


Для довідки: гліфосат  — неселективний системний гербіцид, що використовується для боротьби з бур'янами, особливо багаторічними. Займає серед гербіцидів перше місце в світі з виробництва. Гліфосат — є діючою речовиною засобів, що випускаються під торговими назвами «Раундап», «Гліфор», «Торнадо» та «Ураган».


Ірина Садова, Світлана Плішко, AgroPortal.ua