Український бізнес просить Раду ухвалити закони, необхідні для співпраці з МВФ

27 березня 2020, 18:00 3127

Вісім асоціацій, які представляють найбільших роботодавців в Україні, звернулися до народних депутатів з проханням ухвалити закони, необхідні для отримання фінансування від Міжнародного валютного фонду.

Звернення направили: «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ), Федерація роботодавців України, Спілка українських підприємців, Американська торговельна палата України, Європейська Бізнес Асоціація, БІЗНЕС100, Асоціація «ІТ Україна» та СЕО Клуб.

Як йдеться у зверненні, руйнівний вплив гострої респіраторної хвороби COVID-19 в світі безпрецедентний. Органи влади різних держав здійснюють швидкі запобіжні дії, щоб спробувати запобігти краху їх економік, банкрутству компаній, втраті десятків мільйонів робочих місць та знищенню заощаджень та засобів до існування своїх громадян. Країни Великої двадцятки (G-20) висловили готовність вкласти у глобальну економіку більше $5 трлн для подолання негативних наслідків пандемії, повідомляє УКАБ.

Також зазначається, що за різними оцінками економістів, падіння світової економіки буде таким же різким, як  під час глобальної фінансової кризи 2009 року, а можливо і сильнішим. Загроза коронавірусу для таких ринків, що розвиваються, як Україна, ще масштабніша — як у галузі охорони здоров'я, так і в економічному плані. Міжнародні ринки капіталу закрилися для цієї групи країн, і Інститут міжнародних фінансів повідомляє, що з 21 січня $80 млрд було виведено з країн, що розвиваються.

«Хоча Україна вступила в кризу, спричинену вірусом, із золотовалютними резервами в іноземній валюті на сумму $27 млрд, наслідки кризи для країни вже мають серйозний економічний ефект, який буде лише посилюватися в наступні місяці.

Ситуація з бюджетом критична — за перші два місяці поточного року доходи були недовиконані на 17 млрд грн, за збереження цієї тенденції дефіцит бюджету у 2020 році вдвічі перевищуватиме  заплановані 96 млрд грн», — йдеться у звернені.

Крім того, підписанти зазначають, що карантинні заходи в Україні та глобальна економічна криза вже болюче вдарили по бізнесу, і можуть призвести до різкого скорочення виробництва та податків.

«Враховуючи очікуване, 20-50% падіння продажів компаній, бюджет отримає значно нижчі податкові надходження у 2020 році, в той же час соціальні виплати продовжать збільшуватися. Боротьба з розповсюдженням COVID-19 потребує щонайменше понад 200 млрд грн, хоча ця сума може бути значно більшою», — підкреслюють представники українського бізнесу.

До того ж, перед урядом стоїть питання виплат зовнішніх і внутрішніх боргів. Якщо погашення внутрішніх боргів можливо буде рефінансувати, то погашення зовнішніх боргів у сумі $3,5 млрд до кінця року та подвоєння або навіть потроєння дефіциту бюджету до $7-10 млрд означають потребу у  фінансуванні в діапазоні $10-13 млрд (400-500 млрд грн), підрахували спеціалісти. Провідні експерти прогнозують, що у випадку продовження карантину на декілька місяців, та за наявності програми Міжнародного Валютного Фонду (МВФ), ВВП України у 2020-му році впаде на 9%, а курс гривні може сягнути 35 грн/$.

«Однак без програми МВФ попередній прогноз ще жахливіший − двозначний економічний спад, стрімке спустошення золотовалютних резервів, висока інфляція та значне зростання безробіття. Без підтримки МВФ та інших міжнародних організацій з бюджетними розривами можна впоратись або шляхом різкого підвищення податків, або скороченням видатків бюджету, або вдавшись до друку грошей, вірогідно у поєднанні  з дефолтом за зовнішнім боргом. У будь-якому випадку ціною такого підходу буде обвальне падіння економіки, зубожіння населення та масове безробіття», — прогнозують представники бізнесу.

Враховуючи, що ситуація продовжує розгортатися, кошти МВФ  та інших міжнародних партнерів України залишається єдиним джерелом фінансування у найближчий час, пояснюється у зверненні.

«Будь-які заклики до оголошення дефолту України мають бути проігноровані, адже довгостроковий ефект такого рішення є дуже небезпечним. Країна потребує капіталу та фінансової допомоги світової спільноти для захисту своїх громадян від COVID-19 та сприяння пом'якшенню економічних наслідків цієї глобальної пандемії. Найгірше, що може бути − це втратити будь-який доступ до фінансування, зробивши кризу COVID-19 ще тяжчою, ніж вона і так є.

Враховуючи вищезазначене, 8 асоціацій, які представляють найбільших роботодавців у країні, звертаються до кожного депутата Верховної Ради України з проханням прийняти необхідні закони в суботу, 28 березня, щоб країна могла отримати фінансування від МВФ», — підсумовується у зверненні.