Україна заробляє мільйони доларів на експорті лікарських рослин

18 жовтня 2018, 10:48 6783

Український ринок лікарський трав оцінюється у 500-600 млн грн. Однак перспективним є експорт продукції, який щороку зростає.

Про це заявив експерт з агроефективності Мирон Пундор на конференції, що пройшла за підтримки Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва.

«У натуральному вираженні, за різними оцінками, у нас переробляється від 5 до 6 тисяч тонн лікарської рослинної сировини на рік, більше 3 тисяч тонн йде на експорт. В Україні споживають те, що імпортується — близько 1 тисячі тонн, і близько 1,5 тисячі тонн продукції власного виробництва. На тлі Євросоюзу ця цифра виглядає мізерною, оскільки там переробляють 600 тисяч тонн лікарських рослин в рік. Цифри Індії та Китаю ще вище, причому в рази», — зазначив експерт.

За його даними, Україна в основному експортує трави в Польщу, Німеччину, Латвію. В останні два роки формується тенденція збільшення продажів трав за кордон. Якщо в 2016 році експортовано сировини на $6 млн, в 2017 — $ 7,5 млн (+25%), то за 9 місяців цього року — вже на $ 8,8 млн (+17% до всього обсягу минулого року).

«Серед понад 2 тисяч найменувань лікарських рослин в Україні в комерційних цілях вирощують 20-30, 6 компаній є великими експортерами, 15 компаній стабільно займаються закупівлею та переробкою лікарської рослинної сировини», — уточнив Пундор.

За даними вітчизняних операторів трав'яного ринку даний сегмент дуже нестабільний, ціни коливаються в залежності від багатьох факторів. Сушений липовий цвіт цього року закуповували за ціною $10, брак сировини і така ціна на нього пов'язані з масовим відтоком трудових ресурсів у Польщу. Штучний дефіцит лаванди після анексії Криму спровокував зростання цін на цю траву до 200 грн за кг.

У нинішньому сезоні на трав'яному ринку істотна нестача фіалки триколірної, материнки, м'яти, меліси, хоча закупівельна ціна за цими позиціями склала 50 грн за кг сушеної сировини. Календулу брали по 50-70 грн, лист подорожника по 60-90 грн за кг. Коріння цінуються більше: корінь алтея, валеріани лікарської, кульбаби, ехінацеї, солодки та топінамбура приймають цього року за ціною 60-90 грн за кг.

«Ви не повірите, але такі традиційні для українського споживача трави, як ромашка, календула, корінь алтея та корінь валеріани фармацевтичні компанії змушені закуповувати за кордоном. І не завжди тому, що вітчизняний ринок не має пропозицій. Якість і ціна імпортного лікарської рослинної сировини часто більш привабливі», — додав експерт.