Стартувала діджиталізація обласних фітосанітарних лабораторій

20 травня 2021, 12:54 2427

Введення в дослідну експлуатацію інформаційних систем PHIS (Phytosanitary Inspection System) та LIMS розпочалося у квітні в головних управліннях та обласних фітосанітарних лабораторіях Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Про це повідомила голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька, йдеться у повідомленні відомства.

Першими установами, де запроваджуються нововведення, є Волинське ГУ Держпродспоживслужби та Волинська обласна фітосанітарна лабораторія. Загалом інформаційні системи будуть введені в дослідну експлуатацію в усіх 24 областях протягом декількох місяців.

«Діджиталізація фітосанітарних лабораторій — крок, який значно полегшить взаємодію лабораторій та бізнесу, дозволить автоматизувати процеси, та, що найважливіше, мінімізувати людський фактор при здійсненні фітосанітарного контролю», — розповіла Владислава Магалецька.

У відомстві підкреслили, що інформаційна система PHIS забезпечить автоматизацію процесів проведення фітосанітарного контролю. Впровадження системи передбачає створення національної бази даних проведених фітосанітарних процедур і виданих документів, у тому числі й фітосанітарних сертифікатів. Програмне забезпечення передбачає особистий кабінет користувача (суб$єкта господарювання) з отриманням послуг та оформленням документів онлайн для пришвидшення оформлення вантажів, майбутню інтеграцію з the HUB для обміну фітосанітарними сертифікатами та ряд інших функціональних можливостей.

LIMS — інформаційна система, призначена для управління проведенням лабораторних досліджень. ЇЇ впровадження допоможе поліпшити систему контролю фітосанітарних експертиз та інших аналізів.