Ради ректорів закликали до співпраці у питанні призначення міністра освіти

10 червня 2020, 18:00 2118

Регіональні Ради ректорів висловлюють стурбованість з приводу необ»єктивного висвітлення з боку деяких громадських організацій, політиків, громадських активістів результатів зустрічі групи керівників закладів вищої освіти (ЗВО) з Президентом України Володимиром Зеленським 2 червня 2020 року.

Про це йдеться у зверненні, підписаному головами рад Київського, Одеського, Львівського, Дніпропетровського, Житомирського і Запорізького регіонів.  

«На зустрічі в діловій атмосфері були обговорені актуальні проблеми розвитку вищої освіти та науки в Україні, необхідної співпраці з бізнесом, недостатнього поєднання освітнього і наукового процесів, погіршення соціально-економічного добробуту науково-педагогічних працівників, критичного стану гуртожитків, застарілості матеріальної бази тощо», — зазначають ректори.

На зустрічі йшлося також про недостатній рівень співпраці Міністерства освіти і науки України з регіональними Радами ректорів.

«Президент України за наслідками зустрічі створив Раду з питань розвитку вищої освіти в Україні, яка повинна сприяти розвитку вищої школи, посиленню автономії ЗВО, покращенню якості освітнього процесу», — додають освітяни.

Під час дискусії також було обговорено можливі кандидатури на вакантну посаду міністра освіти і науки.

«Серед кандидатів було названо декілька достойних претендентів на посаду міністра. За минулі кілька днів, як за командою, низка громадських активістів, політиків розвернули шалену критику кандидатів, звинувачуючи їх казна в чому. Все це робиться однобоко, без можливості надання об»єктивної інформації тощо.

Регіональні Ради ректорів виступають проти незаконного тиску на кандидатів у міністри, наполягають на об»єктивному розгляді всіх сторін їхньої діяльності. Ми виступаємо проти спроб узурпувати право на суспільну думку однією з громадських організацій, представники якої неодноразово демонстрували небажання до конструктивної роботи та діалогу», — йдеться у заяві.

Також Ради ректорів закликали освітянську громадськість, політиків до діалогу, співпраці на користь майбутнього України, її освіти і науки.