Зробивши потужну модернізацію, найстаріша норкова ферма України отримала європейський сертифікат WelFur

09 жовтня 2019, 16:43 5949

Вітчизняний виробник норкового хутра — Переяслав-Хмельницький звіроплемгосп — днями отримав сертифікат WelFur, який означає, що на підприємстві впроваджено найсуворіші європейські стандарти виробництва, особливо щодо захисту благополуччя тварин.

Про це повідомляє Асоціація звірівників України. 

«Починаючи із 2015 року Переяслав-Хмельницький звіроплемгосп для розвитку своєї діяльності інвестував близько 51 млн 247 тис. грн, — розповідає його директор Сергій Рядушин. — Кошти було витрачено на модернізацію матеріально-технічного забезпечення та шедового господарства для вирощування норок, на закупівлю автоматичного данського обладнання для годівлі, систему автопоїлок. Модернізовано основне обладнання для обробки шкур та забою. Тепер підприємство цілком відповідає європейським вимогам добробуту тварин. Це зовсім новий підхід для вирощування норок кліткового типу, а  також поліпшення умов праці». 

Ферма до модернізації
Ферма до модернізації

За словами Сергія Рядушина, доволі значна сума інвестицій була необхідна для продажу їх продукції за кордон, а виходити на західні ринки без європейського сертифікату WelFur неможливо. «Організатори хутрових аукціонів не беруть товар, якщо компанія–продавець не сертифікована за стандартами WelFur», — пояснює директор.

«Для процесу сертифікації ми мали відповідати цілій низці суворих вимог, які стосуються утримання норок, догляду за тваринами, — продовжує Сергій Рядушин. — Адже, як відомо, ці стандарти є значно суворішими, ніж закони Євросоюзу, а Європейська комісія в січні 2019 року визнала її застосування інструментом саморегулювання».        

За словами директора Переяслав-Хмельницького звіроплемгоспу, під час сертифікації вивчають 12 параметрів, в тому числі параметри здоров’я тварин, їх поведінки, житлової системи, харчування, позитивних і негативних емоцій, взаємин між людьми і тваринами, способів управління звірофермою. Назагал же протоколи перевірок за європейською сертифікацією WelFur зосереджені на чотирьох принципах добробуту тварин: хороше житло, хороше харчування, хороше здоров’я та належна поведінка. Ці принципи були адаптовані незалежними вченими з семи європейських університетів.

Процедуру контролю ферм, за його словами, проводить незалежний аудитор, який має необхідний досвід та уповноважений на такі перевірки. Це компанія Baltic Control, яка, власне, і видає сертифікат. А потім, за результатами перевірки, надасть всю необхідну інформацію щодо сертифікації виробництва організаторам хутрових аукціонів: Kopenhagen Fur, NAFA і Saga Furs, на яких реалізовуватимуть шкурки цих виробників.   

Сергій Рядушин пояснює: для того, щоби отримати сертифікат, вони мусили облаштувати комфортні умови для життєдіяльності тварин.

«Так, кожна особина має жити у відповідному температурному комфорті — їм не буває занадто холодно чи занадто спекотно, а розмір клітки дозволяє їм вільно рухатись. Норки на фермах мають демонструвати таку саму поведінку, що і норки в дикій природі: бігати, гратися або лазити. Тварини вчасно та в повній мірі мають доступ до належного харчування, вони завжди можуть втамувати спрагу — тварині потрібно натиснути на кнопку, поллється очищена вода. Також у кожній клітці є сіно та бігове колесо», — каже директор.

Назагал, як повідомили в Асоціації звірівників України, її члени отримали вже п’ять дипломів WelFur: раніше цей сертифікат видали фірмам «Вікінг», «Пелском» та «Тіволі Фюр», що мають своє виробництво у Київській області, а також компанії «Агропромінвест», що працює на Дніпропетровщині. Таким чином перехід вітчизняних виробників норкового хутра на новий стандарт якості у виробництві практично завершено.


Для довідки: звіроплемгосп у селі Велика Каратуль — найстаріше виробництво хутрового профілю в Україні, воно було засновано ще в 1951 році як підрозділ Київської регіональної спілки споживчої кооперації: приблизно в ці роки в тодішній УРСР почала активно розвиватися така галузь тваринництва, як норківництво. З 2014 року змінився власник підприємства, і з цього моменту звіроплемгосп починає переходити на міжнародні стандарти виробництва.