Робота однієї з найпотужніших зрошувальних систем України під загрозою

08 липня 2021, 16:35 2317

Протягом тридцяти років забруднення річки Інгулець скидами високомінералізованих шахтних вод гірничорудними підприємствами Дніпропетровської області негативно впливає на розвиток зрошувального землеробства на Миколаївщині.

Про це повідомив голова Миколаївської облдержадміністрації Віталій Кім у ході зустрічі з міністром захисту довкілля та природних ресурсів, повідомляє Миколаївська ОДА.

«Інгулецька зрошувальна система одна з потужних на теренах країни. Від якості її води залежать понад 114 тис. сільськогосподарських угідь. Це майже 60% від загальної кількості зрошувальних земель Миколаївщини. Тому увагу привернуто до критичності ситуації та застосування необхідних дій для поліпшення екологічного стану річки Інгулець. Стоїть питання: як врятувати зрошення цього року на Миколаївщині?» — зазначає перший заступник голови облдержадміністрації Георгій Решетілов.

Зазначається, що Держводагентство для зменшення шкоди, яка завдається екосистемі Інгульця, та забезпечення доброї якості води у необхідний період розробило регламент промивання гирла. На реалізацію цих заходів залучалися кошти декількох підприємств.

В Миколаївській ОДА повідомляють, що для запобігання припинення роботи Інгулецької зрошувальної системи між громадською спілкою «Асоціація користувачів водомереж» та одним із підприємств укладено договір про подачу 15 млн куб. м води з Карачунівського водосховища. Цього обсягу має вистачити орієнтовно на місяць. Аби продовжити зрошувальний сезон і втримати якість води у природних нормативах, каналом Дніпро-Інгулець необхідно подати майже 29 млн куб. м води на суму 36 млн грн.