Порошенко підписав закон про інформацію на харчових продуктах

04 лютого 2019, 13:33 2603

Президент України Петро Порошенко підписав закон України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» (№8450).

Про це повідомив заступник голови парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко на своїй сторінці у Facebook.

«Цей закон дозволить забезпечити високий рівень захисту здоров'я та інтересів споживачів шляхом надання всієї необхідної інформації для здійснення споживачами свідомого вибору харчових продуктів та ввести відповідальність операторів ринку, що відповідають за інформацію про харчові продукти, за введення споживачів в оману»,  — нагадав парламентар.

Законопроект №8450 був розроблений відповідно до Всеохоплюючої стратегії імплементації Глави ІV «Санітарні та фітосанітарні заходи Угоди про асоціацію між Україною та ЄС», схваленої Кабміном.

«Надання споживачеві інформації про харчовий продукт (з використанням маркування, супровідних документів, сучасних засобів дистанційного зв«язку, тощо) є важливим способом інформування споживачів про характеристики харчового продукту, у тому числі його категорію, характерні ознаки, властивості, склад, кількість, термін придатності, країну походження або місце походження, спосіб виготовлення або виробництва харчового продукту, — зазначив Бакуменко.

Законом забороняється використання інформації, що може ввести споживача в оману, зазначена заборона поширюється також на рекламування та представлення харчових продуктів.

Серед основних новел документу:

- встановлення вимог до забезпечення розбірливості інформації, зокрема до мінімального розміру шрифту, яким надається обов«язкова інформація про харчовий продукт (висота малих літер без виносних елементів відповідно до європейського законодавства має дорівнювати або перевищувати 1,2 мм; в Україні зараз — 0,8 мм);

- регламентація вимог щодо надання інформації про алергени (виділення шрифтом, стилем або кольором у переліку інгредієнтів);

- вимога до надання інформації про використані у харчовому продукті рафіновані олії або жири рослинного походження (зокрема, пальмову олію);

- надання споживачеві інформації стосовно того, чи піддавався харчовий продукт заморожуванню/розморожуванню;

- застосування нового для України підходу до позначення термінів придатності харчового продукту в залежності від того, чи є харчовий продукт швидкопсувним у зв«язку з мікробіологічними властивостями.