Підписано зерновий меморандум: документ відрізняється від усіх попередніх

03 жовтня 2019, 11:58 2069

Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України (МінРЕТС) і суб'єктами господарювання-експортерами зерна у 2019/2020 МР підписано сьогодні, 3 жовтня.

Про це йдеться у повідомленні Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА).

Як зазначається, цейдокумент містить механізми взаємодії учасників ринку зерна, обмін інформацією щодо перспектив експорту зернових культур, здійснення моніторингу функціонування зернового ринку.

В ЄБА нагадали, що вперше Меморандум про співпрацю на ринку зерна був укладений між державою та зерноторговими компаніями в 2011/2012 МР та виявився дієвим механізмом реалізації як інтересів держави щодо необхідності стабілізації споживчого ринку зерна та забезпечення продовольчої безпеки, так і намірів зерноторгових компаній щодо планування обсягів експорту та формування прозорих правил взаємодії з державою на ринку зерна.

«Бізнес позитивно оцінює ситуацію, коли навіть зі злиттям агро напрямку з Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України цю тенденцію співробітництва між бізнесом та владою — збережено», — підкреслюють в ЄБА.

У свою чергу президент Української зернової асоціації Микола Горбачьов на своїй сторінці у Facebook зазначив, що меморандум не є ідеальним механізмом регулювання експорту, але на даному етапі нічого кращого в учасників ринку немає.

«У цьому році він відрізняється від усіх попередніх, так як він підписаний без додатків, які обмежують експорт по кожній з культур. У цьому році він більш ліберальний, так як учасники ринку домовилися зустрічатися останній понеділок місяця і обмінюватися поточною інформацією, і в разі необхідності вже говорити про обмеження в кількісному вимірі», — розповів він.