На Чернігівщині створено перший в Україні сільський геопортал

23 травня 2021, 08:00 3916

Кіптівська територіальна громада першою в Україні створила сільський геопортал та збільшила доходи від використання земельних ресурсів на 40%.

Про це розповів голова громади та заступник голови Всеукраїнської асоціації громад Володимир Кучма, йдеться у повідомленні спільноти «ОТГ-Інформ Чернігівщина» у Facebook.

Як зазначається, участь у проєкті Кіптівська громада розпочала в 2017 р., станом на сьогодні портал постійно оновлюється та поповнюється інформацією.

«Оскільки основним ресурсом збагачення бюджету сільських громад є земля, рівень доходів буде прямо пропорційно залежати від ефективності її використання», — говорить голова громади.

За результатами пілотного проєкту громаді вдалось створити повноцінну базу даних про всі земельні ділянки у її межах та розробити електронну карту перспективного використання земель.

«Завдяки цьому проєкту підвищилась інвестиційна привабливість громади, спростився пошук потенційних земельних ділянок для інвесторів», — каже Володимир Кучма.

Перший в Україні сільський геопротал дав можливість громаді ефективно залучати потенційних інвесторів, спростив процес обліку та контролю земельних ділянок громади, з'явилась можливість організації та постійного контролю за використанням земель, виявленням меж сільських землекористувачів, власників землі та встановленням меж дій їхніх ділянок, виявлення земельних ділянок, що не використовуються або використовуються нераціонально чи незаконно.

Крім того, значно скоротились витрати жителів при виготовленні землевпорядної документації та час для присвоєння кадастрового номеру земельній ділянці.

«Також інформаційна база наявних земельних ресурсів дозволила громаді сформувати вектор перспективного розвитку територій та забезпечити більш ефективне просторове планування території», — йдеться у повідомленні.