НУБіП звернувся до Президента з проханням відновити роботу лісової станції

01 травня 2020, 11:30 3509

Вчена рада НУБіП України звернулася до Президента України Володимира Зеленського з проханням терміново розглянути ситуацію навколо Боярської лісової дослідної станції щодо отримання об’єктивних висновків з оцінки впливу на довкілля, затвердження обсягів лісокористування, як цього вимагає закон.

Про це повідомляє прес-служба університету.
 
«30 квітня 2020 року Вчена рада Національного університету біоресурсів і природокористування України розглянула критичну ситуацію, яка склалася навколо Боярської лісової дослідної станції. Майже сто років Боярська ЛДС здійснює наукові дослідження в галузі лісівництва та екології. Вона доглядає 17,7 тис. га державних лісів, де проходять практики більш ніж 1200 студентів лісогосподарських, екологічних, землевпорядних спеціальностей.

На сьогодні станція є сучасним науково-дослідним підприємством, в якому виконуються лісогосподарські роботи з дотриманням усіх екологічних норм та вимог. Ліси сертифіковані згідно міжнародної сертифікації Forest Stewardship Council, що підтверджує європейський рівень ведення господарства», — говориться в повідомленні.
 
Також в університеті додають, що в останні роки різними, так званими екологічними організаціями, вносяться пропозиції знищити станцію шляхом створення на її теренах національного природного парку. Аналіз та практика свідчать про недоцільність такого кроку, намагання передати частину лісів під забудову. 
 
«У 2018-2019 роках виконаний, в черговий раз, на високому науковому рівні проєкт організації території та порядок проведення робіт на майбутні десять років. Фактично протягом 2019 року затвердження цього проєкту блокувалось у різних структурах влади, і тільки в грудні 2019 року він був затверджений Київською ОДА та сесією обласної ради. 

Нині проєкт вже декілька місяців знаходиться на розгляді в Міністерстві енергетики та захисту довкілля. Проєкт пройшов оцінку впливу на довкілля і громадське обговорення. В ньому передбачено виконання всіх екологічних норм і заходів для збереження біорізноманіття в лісах на основі сучасних європейських вимог.
 
Проте через загрозу несвоєчасного затвердження даного проєкту діяльність підприємства фактично зупинена, звільнено половину працюючих, під великим ризиком є охорона лісів, а місцеві громади втратили надходження відповідних податків. Станція не отримує державного фінансування і працює за рахунок власної виробничої діяльності», — додають у повідомленні.
 
Окрім того, через зупинку роботи Боярської ЛДС існує реальна загроза виникнення пожежі на південно-західних кордонах Києва. Вже в цьому році на території станції було зафіксовано близько 10 пожеж, які були подолані силами колективу.