Нові вимоги готуються до маркування і реалізації харчової продукції в Україні

29 жовтня 2021, 09:45 2670

Кабінет міністрів України на засіданні 28 жовтня 2021 р. підтримав законопроєкт, який встановлює додаткові вимоги до маркування і реалізації харчової продукції та удосконалює чинне законодавство в харчовій сфері.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства економіки України.

Як зазначається, реалізація цього законопроекту дозволить запобігти недобросовісній конкуренції в галузі виробництва харчової продукції, забезпечити належну простежуваність харчових продуктів, оновити та доповнити термінологію, а також гармонізувати національне законодавство з європейським.

«Подальша підтримка і реалізація цього законопроекту посилить боротьбу з фальсифікатом, забезпечить споживачів повною, достовірною інформацією про харчові продукти та посилить відповідальність за порушення вимоги до виробництва і введення в обіг харчової продукції», — зазначила заступниця міністра економіки України Ірина Новікова.

Серед нововведень законопроекту:

— нові визначення та доповнення норм, спрямованих на боротьбу з фальсифікацію харчових продуктів на споживчому ринку України, наприклад: «фальсифікований харчовий продукт», «харчове шахрайство», «веганський харчових продукт», «вегетаріанський харчовий продукт», «імітаційний харчовий продукт», «ремісничий харчовий продукт», «представлення харчового продукту» тощо;

— удосконалення чинних норм законодавства щодо діяльності операторів ринку, яка пов«язана з виробництвом та/або введенням в обіг харчових продуктів тваринного походження;

— реєстрація та внесення до Переліку об'єктів санітарних заходів, таких як: харчові добавки, ароматизатори, харчові ензими, води природні мінеральні, твердження про поживну цінність, твердження про користь для здоров«я тощо.

— здійснення перевірок уповноважених осіб, уповноважених акредитованих лабораторій, референс-лабораторій з боку компетентного органу;

— посилення вимоги безпосереднього допуску до виробництва харчових продуктів персоналу, який має медичні протипоказання;

— провадження рейтингу дотримання загальних гігієнічних вимог закладами громадського харчування та роздрібної торгівлі харчовими продуктами;

— посилення відповідальності за порушення вимог харчового законодавства.