Думка: Конкурси допомагають студентам розвивати амбітність і професіоналізм

19 серпня 2021, 10:24 2767

Інтеграція освіти, науки та виробництва — це запорука ефективності освітнього процесу. Знання студенти здобувають в аудиторіях, наукові досліди проводять в лабораторіях, а практичні навички — здобувають в полі. Саме остання складова цього ланцюга є визначальною.

Таку думку AgroPortal.ua висловила декан факультету агротехнологій Миколаївського національного аграрного університету Антоніна Дробітько.

«Наш факультет приділяє дуже багато уваги саме проходженню практики. Ми співпрацюємо з українськими виробниками та різними агрокомпаніями. На їхніх базах наші студенти мають змогу пройти практику і попрацювати з новою технікою та сучасними технологіями», — розповідає Антоніна Дробітько.

 Антоніна Дробітько, декан факультету агротехнологій Миколаївського національного аграрного університету 

Студенти спеціальності «Агрономія» МНАУ щорічно проходять практику в Навчально-науково-практичному центрі МНАУ. 

Навчально-науково-практичний центр Миколаївського НАУ створений з метою забезпечення практичного навчання студентів, проведення аспірантами та вченими наукових досліджень, здійснення науково-виробничої діяльності, яка технологічно пов'язана з процесом підготовки спеціалістів сільського господарства та інших галузей агропромислового комплексу України. ННПЦ МНАУ має потужну матеріально-технічну базу для практичної підготовки здобувачів вищої освіти, а саме: сучасну ґрунтообробну техніку, комбайни для збирання врожаю, машини для зрошення, метеорологічну станцію тощо.

Для прикладу, щорічно майбутні агрономи мають унікальну можливість брати участь у роботах на ділянках гібридизації кукурудзи компанії «Байєр» («Монсанто»). Студенти не лише ознайомлюються з особливостями механічної, а й ручної кастрації волоті на ділянках гібридизації кукурудзи. 

«Я своїм студентам завжди кажу, що потрібно брати участь у різних олімпіадах та конкурсах для того, щоб розвиватися та показувати свою амбітність, професіоналізм. — розповідає Дробітько. — Цього року в МНАУ ми започаткували Міжнародний конкурс студентських наукових робіт галузі знань «Аграрні науки та продовольство» та конкурс стартапів для того, щоб дати шанс молоді показати свої можливості».

Вона додає, що виклики, які постають перед майбутніми агрономами, — це поштовх до саморозвитку.

«Завдання, яке організатори конкурсу «Здоров'я поля» поставили перед учасниками, — нелегке, але дуже цікаве. Виростити в несприятливих умовах високий, але з мінімальними витратами урожай — це ще той виклик, але скільки всього студенти перечитають та передивляться за час написання роботи. Нові знання отримають гарантовано», — впевнена декан факультету агротехнологій МНАУ.
 
N.B. Стартує всеукраїнський конкурс Здоров'я поля


Для довідки: онлайн-видання AgroPortal.ua спільно з компанією AgriLab та за підтримки Науково-методичного центру вищої та фахової передвищої освіти України створило конкурс «Здоров'я поля» для студентів аграрних закладів освіти та молодих фахівців з метою пошуку рішень ефективного менеджменту поля для покращення його здоров'я та підвищення прибутковості виробництва.

Для участі в конкурсі потрібно запропонувати ідеї та рішення для покращення здоров'я поля та мінімізації виробничих ризиків через впровадження ресурсоощадних технологій, агробіотехнологій та цифрових інструментів.
Головний приз: 50 тис. грн на особистий розвиток та реалізацію проєкту з покращення здоров'я поля в господарстві AgriLab Farming у команді компанії AgriLab. 


Хід проведення конкурсу «Здоров'я поля» та цікаві матеріали з упровадження ресурсоощадних технологій, агробіотехнологій та цифрових інструментів — у Facebook спільноті конкурсу.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua