Мартинюк: ОТГ нічого не роблять з переданою їм землею

18 жовтня 2018, 09:50 1889

Майже 1 млн га землі (938,7 тис. га) на сьогодні передані в Україні в власність 479 об'єднаним територіальним громадам (72% від загальної кількості ОТГ). Однак жодна громада не провела аукціону з продажу права оренди.

Про це заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк під час наради щодо землеустрою об'єднаних територіальних громад, говориться у повідомленні на його сторінці у Facebook

«376 ОТГ уже зареєстрували свої права на передані їм землі, тобто є повноцінними їх власниками. Але в Україні буває так, що після хеппі енду все тільки починається. Ми вирішили проаналізувати — а що ж відбувається з цими землями далі?», — зазначив він.

Було проаналізовано використання землі тими ОТГ, які отримали їх у першу хвилю, тобто мали півроку на прийняття перших господарських рішень. Це декілька десятків ОТГ в різних областях України.

«За цей час ОТГ не проведено жодного аукціону щодо продажу права оренди. При цьому частка вільних до передачі земель складає в середньому 20% від переданих площ і, виходячи із результатів аукціонів Держгеокадастру в відповідних районах, недостачі бажаючих взяти земельні ділянки в користування там немає», — сказав він.

Більшість ОТГ не приймали жодних рішень по розпорядженню переданими їм землями. 1 ОТГ похапцем передала 14 ділянок загальною площею 26 га безоплатно у власність, додав Мартниюк

«Я не роблю ніяких узагальнюючих висновків (тим більше, що для них ще об»єктивно зарано), але ми продовжуємо моніторинг використання земель ОТГ та готові до втручання в разі зловживань та ухвалення на місцях рішень, які суперечать економічним та соціальним інтересам громад», — додав перший заступник міністра.

Мартинюк нагадав, що передача держземель в комунальну власність не лише наділяє ОТГ додатковим потужним ресурсом, але і накладає на них підвищену відповідальність щодо його раціонального використання.