Лавандова плантація на п’ятий рік забезпечує 200% рентабельності

26 лютого 2020, 17:30 3764

Попит на лікарські трави в Україні стабільно перевищує пропозицію. Втрачені з анексією Криму великі трав'яні плантації досі не компенсовані на території країни. Україна, як і раніше, імпортує трави з Індії та Єгипту.

«За останні кілька років в країні з'явилося кілька невеликих лавандових плантацій. Фермери експериментують з лавандою та лавандином у Закарпатті, Київській та Одеській областях. Вони шукають нові прибуткові культури. Лаванда належить до таких. Свіжа зараз на трав'яному ринку коштує 45-60 грн за кг, сушена — 120-180 грн», — повідомляють в Українському проєкті бізнес-розвитку плодоовочівництва UHBDP.

Рентабельність лавандового бізнесу (реалізація вирощеної лаванди) на третій рік після посадки становить близько 36%. Ще через п'ять років вона досягає 200%. При вмілому веденні лавандового бізнесу можна отримувати хороший дохід від реалізації сировини споживачеві. Попитом користується не тільки надземна частина рослин (пелюстки, насіння, листя, стебла), а й навіть висушені корінці лаванди, з яких готують порошок для лікування бронхіальної астми та інші ліки», — зазначає завідуючий кафедрою рослинництва та садово-паркового господарства Миколаївського національного аграрного університету Олег Коваленко в рамках конференції «Український трав'яний бізнес», організованої Фондом «ЛАСКА» за фінансової підтримки Українського проєкту бізнес-розвитку плодоовочівництва.

За його словами, вирощуючи лаванду в промислових масштабах, вигідно займатися її переробкою, оскільки саме лавандова олія та гідролат, а також косметичні та лікувальні засоби з них приносять найбільший прибуток.