Як перевірити, чи є в межах земельних ділянок спецдозволи на видобування корисних копалин

23 червня 2021, 10:58 4538

Закон №1423-IX (законопроєкт №2194) вносить суттєві зміни та доповнення в частині реалізації переважного права на викуп сільськогосподарської землі.

Відзначається, що якщо в попередній редакції переважне право було виключно за належним орендарем, то на сьогодні перша черга за особою, яка має спеціальний дозвіл на видобування корисних копалин загальнодержавного значення, якщо така земельна ділянка знаходиться в межах ділянки надр, наданої такій особі у користування.

«Орендар перемістився у другу чергу. Важливо зауважити, що реалізація переважного права можлива, якщо немає суб’єкта першої черги, або якщо такий відмовився від свого переважного права», — зазначає експерт із земельних питань УКАБ Елліна Юрченко.

За її словами, якщо орендар викупить земельну ділянку, а через певний час інша особа отримає спецдозвіл на видобування корисних копалин, то орендаря не змусять продавати земельну ділянку надрокористувачу. Але потрібно розуміти ризики, що така земельна ділянка може бути відчужена для суспільних потреб.

N. B. Як фермеру реалізувати своє переважне право на викуп землі після 1 липня?

Дозволи на видобування корисних копалин надає Державна служба геології та надр України. На сайті цього відомства є реєстр наданих спецдозволів, де вказане місцезнаходження земельної ділянки, у межах якої можна видобувати корисні копалини. І надрокористувач отримує першочергове переважне право на купівлю земельної ділянки саме в межах такого дозволу.

«Проте допоки до Державного земельного кадастру не буде внесена інформація про земельні ділянки з корисними копалинами, на які надано дозвіл на спецвидобування, то у надрокористувачів не буде переважного права на їх придбання. Інформація про такі спецдозволи ще не внесена до Державного земельного кадастру, тому у орендарів є можливість купити ці земельні ділянки», — зауважує Елліна Юрченко.

Розгорнуті моделі реалізації переважного права на купівлю землі, інформацію про етапи та правові рекомендації, як уникнути проблем у процесі реалізації переважного права на викуп землі, отримайте, заповнивши анкету