Думка: Кооперація дала стимул жителям села

28 листопада 2016, 13:00 2352

Селяни почали вірити в те, що їх праця може бути прибутковою і приносити гарний дохід.

Таку думку в ході круглого столу, на якому обговорювали перспективи співробітництва, потенційні законодавчі ініціативи й пріоритетні вектори розвитку кооперації, висловиви представники «Сварог Вест Груп», «Першого національного аграрного кооперативу», Фундації «Аграрна наддержава» та інші учасники ринку, повідомляє прес-служба Фундації.

Як звернули увагу учасники круглого столу, на сьогодні великі врожаї не гарантують аграріям високих прибутків. Навпаки, чим більше зернових — тим нижчі на них ціни. Це класична пастка, в яку потрапляють країни, орієнтовані на експорт сировини, а не готової продукції. Інакше працюють кооперативи, в них ставка робиться на готовий продукт із етикеткою hand made, що дозволяє реалізовувати його за цінами світового ринку.

За твердженням експертів, стратегія «житниця Європи» вже не працює, вони сходяться на думці, що ситуацію можна виправити шляхом об’єднання зусиль влади, великого бізнесу та дрібного фермерства.

Для стимулювання створення кооперативів та зацікавлення інвесторів Міністерство аграрної політики та продовольства взяло участь в опрацюванні проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств».

«Станом на початок 2016 р. в Україні було зареєстровано 998 сільськогосподарських виробничих кооперативів та 1 026 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. Проте реальну господарську діяльність здійснює лише 54,9% з них. У галузевому розподілі це: молочарські — 156 (27,6%), із обробітку землі та збирання врожаю — 153 (27,1%), м’ясні — 17 (3,0%), плодоовочеві — 67 (11,8%), зернові — 36 (6,43%), із надання інших послуг — 135 (23,9%)», — відмітила радник міністра аграрної політики та продовольства Владислава Рутицька.

Крім того, учасники заходу обговорили підписання Меморандуму про співпрацю між Хмельницькою обласною державною адміністрацією та Луганською обласною військово-цивільною адміністрацією, який передбачає консолідацію зусиль задля розвитку кооперативного руху в Україні.