Експерт: Заморожена ягода буде в ціні

17 грудня 2020, 12:05 2247

Підприємства із заморожування ягід не виконали своїх планів із закупівлі, що відобразиться на пропозиції та ціні замороженої ягоди.

Про це повідомила аналітик асоціації «Ягідництво України» Марія Лакеєва під час вебінару в рамках проєкту #ЕФКО — «Підсумки ягідного сезону-2020».

«Була доволі складною ситуація по малині. В першій половині сезону переробні компанії відмовлялися від її закупівлі через високу ціну, але навіть восени, під час піку переробки, ціна на ягоду не опускалася нижче 40 грн/кг», — розповідає Марія Лакеєва.

За її словами, через брак пропозиції в сезоні-2020 було зниження щодо експорту. Єдиною культурою, яка суттєво наростила експортні показники, стала смородина.

«Більш цікавим цього року був сегмент лохини. Насамперед дуже зріс попит на ягоду на внутрішньому ринку. За різними оцінками виробників ріст складав 20%. У той же час із експортом були проблеми, оскільки виробники не змогли зібрати необхідні товарні партії якісної лохини, а деякі компанії відмовлялися від експорту через попит на внутрішньому ринку», — розповідає Марія Лакеєва.

Також вона відмітила, що через погодні умови відбулося зміщення сезону суниці садової, що призвело до зменшення загальних обсягів виробництва. Тому протягом усього сезону ціни на ягоду були вищими, ніж минулого, і тільки наприкінці сезону вони зрівнялися.  

«Високі ціни відобразилися і на експорті суниці садової — було зафіксовано його падіння, але в грошовому вираженні все ж таки було збільшення поставок на зовнішній ринок. Головним споживачем виступала Польща, але не виключаємо, що ягода купувалася для подальшої переробки», — зазначає Марія Лакеєва.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua