До 40% земель «обміняні» правами користування

05 грудня 2020, 11:56 5756

Аналізуючи опитування, які проводила асоціація «Український клуб аграрного бізнесу», фермери можуть обробляти від 5 до 40% земель за договорами обміну правами користування.

Такі дані наводить експертка УКАБ Елліна Юрченко в блозі на LIGA.net.

«Досить часто фермерам, які господарюють в одній громаді, потрібно здійснити обмін правами користування земельними ділянками навіть не один, а декілька разів, аби мати змогу сформувати масиви земель із цілісними контурами обробітку. Тобто, це ще більше демонструє всю глибину проблеми з черезсмужжям та «шахівницею», а також відсутністю зв'язку між правовим регулюванням земельних відносин, відомостями ДЗК, ДРРП та фактичним станом землекористування», — уточнює вона.

Щоб розв'язати цю проблему, каже Елліна Юрченко, потрібно ініціювати створення належного правового регулювання обміну правами користування земельними ділянками, як одного із дієвих способів консолідації сільськогосподарських земель.

«Він перевірений часом та виведе з тіні фактичні земельні правовідносини. Також потрібно закріпити у законодавстві положення про можливість набуття прав користування земельними ділянками за договорами обміну та можливість внесення відомостей про обмін до інформації про право оренди земельної ділянки в ДРРП, які створять належні гарантії прав на землю. Фіксація факту обміну правами користування земельними ділянками в ДРРП дозволить фермерам запобігти земельному рейдерству, зокрема і незаконному збору врожаю сторонніми особами, водночас захистить від звинувачень у самозахопленні землі», — резюмує вона.