Аналітик: Повернення ставки до 20% ПДВ на молоко підніме ціни

07 липня 2021, 08:00 2443

Оперативна ситуація на ринку сирого молока напружується на порозі сезону висхідного цінового тренду. Напередодні підписання протоколів у липні місяці вже поставлено питання зміни цін у бік зростання, проте на перший раз статус-кво ще зберігся.

Про це повідомляє аналітик Асоціації виробників молока Володимир Андрієць.

«Наразі склалися всі передумови для росту, а це — дефіцит сировини, зростання собівартості виробництва через все ще високі затрати на компоненти кормового столу. Ситуацію підігріває також прийняття Закону №5425-д, який повертає ставку ПДВ для виробників молока до попереднього рівня у 20%», — зазаначає Володимир Андрієць.

За його словами, враховуючи ці фактори, на даний момент факт зростання цін вже виглядає дуже очевидним і під питанням залишається лише час початку і рівень росту. Примітно, що це є глобальним трендом і така ситуація відмічається у більшості молочних країн, а у ЄС він супроводжувався зростанням цін упродовж перших п'яти місяців на відміну від України, де ціни були стабільними ввесь цей час.

Останній моніторинг Асоціації виробників молока все ще продемонстрував стабільність цін і цілком можливо, що востаннє.

Цінова картина на ринку сирого молока на даний час наступна: екстра — 10,21 грн/кг, вищий — 9,81 грн/кг, перший — 9,26 грн/кг, середньозважена трьох ґатунків — 9,76 грн/кг без ПДВ.

Середньоринковий діапазон коливання цін на середні та великі партії молока екстрґатунку по регіонах: північ та центр — 9,80-10,5 грн/кг; південь — 9,80-10,5 грн/кг; схід — 9,75-10,5 грн/кг; захід — 9,70-10,45 грн/кг.