АМКУ запідозрив елеватори Хмельниччини у завищенні цін

20 травня 2021, 09:26 2536

Антимонопольний комітет України на засіданні 14 травня 2021 р. схвалив Звіт за результатами дослідження ринку послуг зі зберігання зерна на території Хмельницької області.

Про це йдеться у повідомленні відомства.

«Провівши попередній аналіз укладених зерновими складами договорі складського зберігання встановлено, що суб'єкти господарювання не дотримуються типової форми зазначеного договору. Такі дії суб'єктів господарювання можуть містити ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції», — говориться у документі.

В АМКУ уточнюють, що проблемним питання функціонування ринків послуг зернових складів та зерна, на даний час є відсутність Регламенту зберігання зерна та продуктів його переробки та будь-яких загальнодержавних методик, положень щодо формування цін на послуги зернових складів. У зв«язку з цим суб'єкти господарювання застосовують різні підходи до формування цін (ціни на одну і ту ж послугу можуть коливатися від 20 грн. до 120 грн.), що може призвести до порушень при формуванні цін, і як наслідок, до їх завищення.

«На даний час територіальним відділенням продовжується аналіз отриманих матеріалів, за результатами його проведення та після завершення остаточного визначення становища суб»єктів господарювання на товарному ринку в томі числі і монопольного (домінуючого) становища відділенням будуть вжиті заходи щодо усунення вищезазначебних порушень законодавства про захист економічної конкуренції, шляхом прийняття відповідних рішень та надання рекомендацій», — йдеться у звіті.