Фермерів і студентів України навчать за програмою RISE

04 серпня 2016, 12:50 3013

Сьогодні на базі Сумського національного аграрного університету (СНАУ) компанія Nestle презентувала українським аграріям запуск програми Response-Indusing Sustainability Evaluation (RISE).

Про це повідомляє кореспондент AgroPortal.ua.

Програма розроблена в Бернському університеті (Bern University of Applied Sciences) і застосована більш ніж у 2,5 тис. фермерських господарств у 53 країнах світу. В Україні Nestle має намір впроваджувати її на базі «Господар +» з метою навчання і підготовки агроспеціалістів країни.

«Це програмний продукт, який дозволяє зробити розвиток фермерського господарства більш структурованим, зрозумілим і вимірюваним. Він є набором показників, наукових алгоритмів і баз даних знань агроринку», — зазначили в ході презентації представники Nestle.

За їх словами, складаючись з чотирьох етапів: збору інформації, обробки даних, презентації результатів і розробки рекомендацій щодо застосування змін, — RISE чітко визначає рівень розвитку сільського господарства.

Цінність програми полягає в системному аналізі та отриманні практичних висновків про вплив діяльності фермера на стан земельних ресурсів, рівень залежності від енергоносіїв, якість захисту рослин та потенціал використання землі.

Компанія планує ввести програму RISE на кількох фермерських господарствах в Україні і включити її в навчальну програму СНАУ в 2017 р. Семінари для викладачів профільних вузів і навчання для фермерів також є комунікаційними платформами для поширення інформації про RISE.

Надалі Nestle працює над тим, щоб RISE була внесена в навчальну програму всіх профільних освітніх установ України за активної підтримки Мінагропроду.


Наталія Бортник, AgroPortal.ua.