Науковцям вдалося покращити точність CRISPR

20 жовтня 2017, 19:00 2855

Вчені з Каліфорнійського університету Берклі, США, продовжують вдосконалювати метод CRISPR.

Разом із науковцями Массачусетської загальної лікарні та Гарвардського університету вони розробили більш точний варіант Cas9, ферменту, який скорочує ДНК, повідомляє Berkeley.edu.

Дослідники визначили у білку Cas9 ключовий регіон, REC3, який визначає, наскільки чітко CRISPR-Cas9 розміщує послідовність цільової ДНК, і переробили його за допомогою надзвичайно точного редактора генів із найнижчим на сьогодні рівнем нецільового скорочення.

«Якщо ви викликаєте мутації певних амінокислот в REC3, ви можете отримати баланс між цільовою активністю Cas9 та покращеною специфічністю. Ми змогли знайти область, що забезпечує достатню активність для зони-мішені, але також значне скорочення — у нецільових ділянках», — каже один з авторів дослідження Дженис Чен, аспірант в лабораторії Дженніфер Дудна, який є співвинахідником інструменту редагування CRISPR-Cas9.

Надзвичайно точні інструменти Cas9 або HypaCas9 показали, що вони зберігають свою цільову ефективність, але трохи краще розрізняють цільові та нецільові зони в клітинах людини.