Біологи навчилися записувати фільми у геном живих бактерій

19 липня 2017, 19:00 2884

Біологи з Гарвардського університету в США  з’ясували, що ДНК є  чудовим середовищем для зберігання даних.

Біологи за допомогою системи CRISPR-Cas закодували в ДНК кишкової палички створену в XIX столітті анімацію з конем, який біжить, пише Nature.  

Для цієї мети дослідники скористалися технологією CRISPR / Cas9, щоб вставити в геном бактерії нуклеотиди, які відповідають окремим пікселям на зображенні.

Як зазначається, підіхід до зберігання інформації в ДНК шляхом додавання нуклеотидів є не дуже вивченим, а в його основі лежить здатність системи CRISPR-Cas, що відіграє роль імунної системи мікроорганізмів, зберігати інформацію про послідовність нуклеотидів вірусів, які атакують мікроорганізми, для забезпечення адаптивного імунітету. Ця система надає також можливість записати довільну інформацію в геном.

Систему CRISPR-Cas науковцы використали для кодування чорних та білих пікселів зображення та короткого фільму в геномі живих бактерій. Зчитування послідовності ДНК дозволило відтворити ролик з 90-процентною точністю.

Виконане дослідження показало, що така система може досить стабільно зберігати практичні об’єми реальних даних у геномі популяцій живих клітин.