В Україні досягли 99,9% точності висіву кукурудзи

13 листопада 2020, 08:00 3594

На полігоні аграрних інновацій Digital Field, застосовуючи рішення Precision Planting, на практиці доведено досягнення сингуляції понад 98% при висіві соняшнику і майже 100% — на кукурудзі. При цьому продуктивність сівалки збільшується до 2-х разів, тобто посів проходить точніше та швидше.

Про це в коментарі AgroPortal.ua повідомив керівник департаменту маркетингу компанії «АМАКО Україна» Максим Чикунов.

За його словами, посів культур на полях Digital Field проходив із застосуванням сівалки Massey Ferguson 9108 VE з технологією висіву від Precision Planting.

«Одна з її переваг у здатності автоматично регулювати притискне зусилля секцій сівалки системою DeltaForce, тим самим витримуючи глибину посіву, а також забезпечувати ідеальну сингуляцію (показник, який характеризує якість роботи висівних апаратів за кількістю двійників та пропущених насінин. — Прим. ред.). Ця система автоматично підбирає оптимальні параметри, враховуючи мікрорельєф, якість обробітку тощо. Це дозволяє забезпечити рівномірність сходів і однакові умови розвитку культур», — розповідає Максим Чикунов.

При цьому він зазначає, що багаторічні дослідження вказують, що 1% сингуляції дорівнює мінімум 1 ц/га збільшення врожайності.

У свою чергу продакт-фахівець із ґрунтообробної техніки Massey Ferguson корпорації AGCO Борис Онищенко продемонстрував, як різні фактори посіву — швидкість ходу сівалки та сингуляція, різна глибина, притискне зусилля — впливають на врожайність соняшнику і кінцевий економічний результат.

У цілому 8-рядна сівалка Massey Ferguson 9108 VE обладнана системами Precision Planting, сама аналізує всі параметри ґрунту і автоматично регулює притискне зусилля для кожного рядка, має окупність за 1 рік на 500-600 га посіву. Що стосується окупності встановленого обладнання Precision Planting на сівалку клієнта, то вона становить 1 рік на 300-350 га. А в наступних сезонах чи при більшому обсязі площі вона приносить вам чистий прибуток», — додає Максим Чикунов.

В рамках проєкту Digital Field компанія «АМАКО Україна» також продемонструвала, яким чином можна мінімізувати витрати на володіння технікою та як зменшити час її простою в сезон.

«Якщо говорити про оптимізацію собівартості сільгосппродукції, то слід зазначити, що однією з ключових її складових є придбання та обслуговування техніки. Ми зробили розрахунки, при яких, враховуючи вартість техніки та технічне обслуговування протягом гарантійного періоду, що становить 3 роки, а також 35% залишкової вартості техніки, яку ми по домовленості з клієнтом можемо викупити після гарантійного періоду за програмою trade-in, вартість володіння трактором MF8737S (370 к.с.) складає 24 євро/мотогодина, а трактора MF7724S (240 к.с.) — всього 14 євро/мотогодина», — зазначає керівник департаменту маркетингу компанії «АМАКО Україна».

За його словами, трактор, що стоїть в ангарі, не приносить прибутку, а акумулює тільки витрати, тому другою складовою мінімізації витрат на експлуатацію техніки є мінімізація її простою.

«Ми впровадили ряд рішень, які дозволяють максимально ефективно використовувати техніку в процесі виробництва сільгосппродукції: повна гарантія 3 роки або 6000 мотогодин; закріплений сервісний інженер за клієнтом, який придбав техніку з подовженою гарантією; додаткові навчання операторів щодо щоденного технічного обслуговування техніки; моніторинг стану машини та попередження збоїв та поломок; необхідний набір запчастин у найближчому філіалі або навіть склад на території клієнта; підмінний трактор у разі неможливості ремонту протягом 72 годин», — резюмує Максим Чикунов.


Алла Стрижеус, AgroPortal.ua