На Одещині планують створити тепличний бізнес-кластер

11 серпня 2021, 10:32 2385

Малим та середнім виробникам тепличних овочів в Ізмаїльському районі Одеської області потрібно створити регіональний бізнес-кластер.

З такою пропозицією виступив керівник ТОВ «Дунайський аграрій» Роман Дяжук, повідомляє Український проект бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP).

«Ми працюємо з усіма мережами супермаркетів України і у нас є можливість продавати ваші овочі офіційно. Але, що важливо, я не можу купити у вас продукцію, тому що багато хто з вас не зареєстрований, працює не в правовому полі. У мене є бажання, щоб ви працювали офіційно, тоді я зможу у вас купити цю продукцію офіційно. І коли буде черговий карантин, не дай Боже, коли люди не зможуть вивозити продукцію на базар, ви будете мати надійний ринок збуту. Рано чи пізно ми всі прийдемо до роботи з супермаркетами», — звернувся він до виробників.

Роман Дяжук пояснив, що його вигода — можливість завантажити свої холодильні камери, адже супермаркети купують охолоджену продукцію.

Крім того він зауважив, що «Дунайський аграрій» вирощує великий асортимент культур, щоб сезон починався в березні і закінчувався в березні, а робітники мали роботу весь рік.

Також створення кластеру дозволить постачати місцеву продукцію у школи і садочки. Зараз це неможливе, оскільки у виробників немає зареєстрованого бізнесу і, як наслідок, можливості брати участь в тендерах.

Роман Дяжук підкреслив, що зареєстрована підприємницька діяльність — це можливість продавати овочі офіційно та стабільно, крім того, це можливість наповнювати місцевий бюджет.

Навіть працюючи з перекупами, вигідно мати документи, тому що перекуп знижує закупівельну ціну, адже йому потрібно десь роздобути документи на овочі.

Офіційно зареєстрований бізнес може отримувати 37-43% від ціни в супермаркеті. Для порівняння: фермери, що працюють в незаконній площині, отримують 5-20%.

Як зазначається, бзнес-кластер міг би взяти на себе виробництво якісної тари за ціною «бананок», закупівлю насіння, добрив, засобів захисту рослин. Оскільки йдеться про великий обсяг засобів виробництва, то і ціна на них була б оптова, що значно дешевше.