У Києві зберуться виробники амаранту

25 січня 2019, 12:45 3845

В рамках виставки «Зернові технології» 19 лютого пройде семінар з вирощування та переробки амаранту.

Про це AgroPortal.ua повідомив голова Асоціації виробників амаранту та амарантової продукції Олександр Дуда.

«Завдяки своїм унікальним харчовим та лікувальним властивостям амарант користується попитом у переробних підприємств, яких в Україні понад 30. Якщо раніше з амаранту отримували тільки олію та макуху, то з 2017 року в місті Дніпро був запущений комплекс з очистки амаранту, що дало можливість виробляти шліфовану крупу, амарантові пластівці, а також взірваний (повітряний) амарант, який за аналогією з попкорном називають попамарант», — розповідає Олександр Дуда.

За його словами, також з амаранту виробляють прикормки для риб, корми для сільськогосподарських та свійських тварин, хліб, макарони, екстракти з зеленої та сухої маси.

«Сьогодні активно обговорюється питання використання амаранту в біогазових установках, тому що в ньому міститься багато білка — в зеленій масі — 15-17%, і у поєднанні з дуже високою врожайністю (до 250 т/га за два укоси) це дає потужну сировинну базу. До того ж, ціна на товарне насіння амаранту доволі приваблива — на сьогодні в межах 25 000 грн. за тону неорганічного амаранту, і 35 000 грн. — органічного. Середня врожайність — 2 т/га».

Олександр Дуда відмічає, що амарант є знахідкою для центральних та південних областей, оскільки є однією з найбільш посухостійких культур і в цих регіонах на богарі дає стабільні врожаї. Амарант відноситься до рослин з С4-типу фотосинтезу, які витрачають набагато менше вологи для формування одиниці сухої речовини. Якщо настає посуха, він гальмує ріст, а потім, коли повертаються сприятливі умови, продовжує вегетацію


Для довідки: Семінар з вирощування та переробки амаранту відбудеться  в рамках виставки «Зернові технології» 19 лютого о 13:00 в конференц-залі №16 Міжнародного виставкового центру  в м. Київ.