Україна оновила рекорд імпорту картоплі

11 листопада 2019, 13:30 3228

Ситуація з ростом імпорту картоплі в країну досягла свого апогею в жовтні 2019 року. У цьому місяці знову був оновлений рекорд імпорту – в країну ввезли 92,6 тис. т товарної картоплі – більше, ніж будь-коли в історії України за цілий рік.

Про це йдеться у повідомленні Української плодоовочевої асоціації (УПОА).

Всього ж з початку сезону 2019/20 років Україною вже імпортовано більше 142 тис. тонн картоплі — в 529 разів більше, ніж за той же період попереднього сезону

При цьому, незважаючи на зростання імпорту картоплі в вересні-жовтні, ціни на нього істотно не знизилися. Середня ціна на продукцію в цей період коливалася в межах від 8 до 11 грн/кг (0,32-0,44 $/кг). В даний час картоплю продають, переважно, по 9 грн/кг (близько 0,37 $/кг).

Як зазначив економіст інвестиційного департаменту продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО)говорить Андрій Ярмак, мережі супермаркетів не є головним каналом збуту картоплі в Україні, але й вони вже б«ють рекорди.

«Виходить, що в жовтні в Україні було ввезено близько половини річного обсягу продажів картоплі мережами супермаркетів, а це вже дуже суттєво», —  уточнив експерт.

Ярмак також додав, що з урахуванням реальних обсягів роздрібної торгівлі картоплею в Україні за всіма напрямками реалізації, питома вага імпорту в жовтні досягла 50% оціночних обсягів роздрібних продажів в цьому місяці, звичайно, без урахування ажіотажного попиту, який продовжував залишатися високим. Також імпортна картопля активно закладалася на тривале зберігання з метою перепродажу в зимово-весняний період за вищою ціною.

Зараз ціни на картоплю в Україні вище, ніж в Польщі в середньому на 0,1$/кг, і вище, ніж в Росії — на 0,2 $/кг, тобто більш ніж в два рази. І хоча картопля в Україну офіційно поставляє, в основному Білорусь, де ціни також в два рази нижче, ніж в Україні, але значна частина цієї картоплі має російське походження. Та й прямі поставки картоплі в Україну з РФ також здійснюються, так як виявляється, заборони на такі поставки немає.

 «З огляду на обсяги імпорту картоплі в Україні, а також оціночні обсяги виробництва цих бульбоплодів в країні в 2019 році, існує висока ймовірність зниження цін на картоплю в другій половині сезону», — повідомляє директор з розвитку УПОА Катерина Звєрєва.

За оцінками аналітиків УПОА, попит на картоплю буде залишатися низьким в листопаді і грудні, і активізується лише до свят. При цьому обсяги продажів картоплі в передсвяткові дні, з великою ймовірністю розчарують представників роздрібної торгівлі. Відповідно в січні знову варто очікувати провалу в продажах і лише в лютому попит може відновитися.

Імпорт, на думку УПОА, в листопаді різко знизиться, проте продовжить залишатися істотним. А вже до кінця місяця УПОА не виключає можливості зниження оптових цін на картоплю.