Думка: Садівництво прибутковіше за рослинництво

03 липня 2018, 10:56 4893

Виробники плодово-ягідної продукції за статистикою використовують потенціал України лише на 15-20% від можливого. При правильному підході та державній підтримці садівництво та ягідництво могли б приносити більший прибуток, ніж навіть вирощування овочевих та зернових культур.

Про це розповів начальник відділу спеціальних продажів UKRAVIT Володимир Іваненко.

«Підвищити продуктивність галузі може, з одного боку, збільшення площ під ці культури, а з іншого — використання ефективних систем захисту та підживлення цих культур. Останній варіант допоможе не лише збільшити врожай, а й покращити його якість та товарність», — впевнений експерт.

За його словами, зважаючи на тенденцію до постійного підвищення літніх температур та зниження кількості опадів, плодові культури та виноград у період вегетації потребують додаткового живлення і з огляду на це у 2018 році ГК UKRAVIT, перший і найбільший вітчизняний виробник ЗЗР та мікродобрив, вивела на ринок інноваційні рідкі кремнієво-калійні добрива «Авангард Кремній Біо» (марки А та Б).

«Окрім кремнію, добрива містять легкодоступні сполуки калію, гумінові та фульвокислоти і екстракт морських водоростей. Добриво забезпечує краще проходження обмінних процесів культур, підвищує їх імунітет, поліпшує стресо-, посухо- і солестійкість, активізує процеси фотосинтезу, ріст і розвиток кореневої системи. Крім того, своєчасне підживлення поліпшує якісні показники плодів (вміст цукрів, вітамінів тощо), покращує їх смак та товарність, підвищує врожайність на 10-20%, а також подовжує термін зберігання яблук та груш», — розповідає Іваненко.    

В ГК UKRAVIT відмічають, що одночасно зміни клімату можуть провокувати розвиток та підвищення резистентності патогенів, що викликають грибкові захворювання плодових культур та винограду. Неналежна і несвоєчасна фунгіцидна обробка може призвести до втрат врожаю в обсязі від 30 до 80%.

«Для контролю широкого спектру захворювань плодових культур і винограду фахівці рекомендуємо застосовувати контактний фунгіцид профілактичної та лікувальної дії «Гарт» (гідроксид міді, 770 г/кг). Препарат починає діяти одразу після обприскування, що у поєднанні з низькою нормою застосування робить його економічно вигідним.  

Якщо одного «стоп-ефекту» недостатньо, варто звернути увагу на фунгіцид системної дії «Захисник» (тіофанат-метил, 500 г/л): окрім швидкого ефекту, він забезпечує стабільну пролонговану дію — до 2 тижнів. Також ефективним для винограду проти мілдью та сірої гнилі є комбінований фунгіцид лікувальної та профілактичної дії «Захист» (цимоксаніл, 250 г/кг + металаксил, 100 г/кг)», — рекомендує Володимир Іваненко.


Для довідки: З питань продажу та співробітництва звертатися: ТОВ "Укравіт Агро", м. Київ, просп. Перемоги, 42, корп. «F».

Горяча лінія: 0 800 301 401, www.ukravit.ua.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua